Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska pojava

FOTO: Rijetka pojava kruga oko Sunca iznad Podstrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na nebu iznad Marine Lav u Podstrani jučer se ukazala rijetka vremenska pojava, krug oko sunca, tzv. korona.

Korona na latinskom znači kruna i upravo tako i izgleda. Riječ je o rijetkoj vremenskoj pojavi koja je napravljena od tankog sloja plinova. Obuhvaća vanjski dio sunčeve, ali i atmosfere ostalih zvijezda koju inače čine tri sloja - kromosfera, fotosfera i sama korona.

Pročitajte i ovo Korona za vrijeme blagdana - 3 nismo je se riješili "Mislim da ljudi nisu svjesni da se korona vratila": Porastao broj zaraženih, sve se više prodaju testovi Ilustracija davali mito USKOK dovršio istragu: Optuženo 15 osoba zbog lažnih COVID potvrda

>> VIDEO: 'Divljanje' površine Sunca

Ona je u biti plazma koja doseže temperature više od nekoliko milijuna kelvina za razliku od fotosfere koja doseže temperature od oko 6.000 K. Dio po dio korone se lagano otpuhuje u svemir tj. gubi masu i to u obliku sunčeva vjetra.

Sam oblik korone se neprestano mijenja, dok joj je sjaj do oko milijun puta manji od fotosfere pa je zbog toga i teže uočljiva. Koronu najviše zapažamo za vrijeme potpune pomrčine Sunca ili posebnim teleskopom - koronagrafom koji blokira direktnu sunčevu svjetlost, a služi za snimanje atmosfere zvijezda i promatranje objekata poput kometa i ekstrasolarnih planeta koji kruže oko drugih zvijezda.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene