Unesco i šest međunarodnih organizacija pokrenule su stranicu OneGeology na kojoj je moguće vidjeti kako planeta na kojoj živimo izgleda potpuno ogoljeno, bez biljaka, životinja te građevina koje su izgradili ljudi.


Predivne slike koje možete vidjeti u galeriji fotografija i na OneGeology otkrivaju kako izgleda naš svijet kada ga skinemo do gola, bez biljaka, gornjeg sloja zemlje, vode i ljudskih tvorevina.

OneGeology je najveći projekt geoloških karti objavljen na internetu u kojem sudjeluje 79 država, a podaci se konstantno ažuriraju.

Ova internetska stranica za geologiju omogućuje zemljama da na njoj objavljuju geološke podatke svoje zemlje te da ih dijele s drugim državama i javnosti.

Ovu digitalnu geološku kartu svijeta izrađuje oko 15.000 znanstvenika iz 79 država. Karta je dovršena u nešto manje od godinu dana.

'Geološke karte su osnovno oružje u pronalasku prirodnih resursa poput vode ili minerala te pomažu pri otkrivanju aktiviranja vulkana ili druge geološke nepogode koja bi mogla ugroziti život stanovnika Zemlje. Prirodni resursi su najbitniji izvor bogatstva za sve nacije, naročito one koje trebaju razviti i sagraditi svoje ekonomije, a otkrivanje opasnost često je pitanje života ili smrti', rekao je Ian Jackson, OneGeology koordinator i šef operacija pri britanskom centru za istraživanja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju