Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobična studija

Fluorescentne mačke pomažu u otkrivanju lijeka za virus HIV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici se nadaju kako će tehnika kloniranja, koja je proizvela genetski modificirane mačke, pomoći u medicinskom istraživanju kod ljudi i mačaka.

Američki znanstvenik Eric Poeschla umjetno je uzgojio tri genetski modificirane svijetleće mačke, koristeći virus kako bi se putem njega prenio gen, zeleni fluorescentni protein (GFP) u jajašca, iz kojih su kasnije uzgojene te mačke, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliko otkriće! Hrvatski znanstvenici otkrili uzrok ubrzanog starenja i raka jetre Slika nije dostupna Prijavio ga partner HIV-om namjerno zarazio više od 300 ljudi?!

Ono što je neobično kod tog gena jest da ukoliko se modificirani organizam osvijetli pod određenom svjetlošću, on svijetli zelenom bojom. Gen koji je Poeschla koristio, porijeklo vuče iz meduza, a spomenuti znanstvenik iz klinike Mayo u Minnesoti, svoje je istraživanje objavio u žurnalu Nature Methods. Pomoću njega, mogu se pažljivo pratiti promjene na drugim genima.

U slučaju svijetlećih mačaka, znanstvenici se nadaju kako će im taj gen pomoći u proučavanju virusa HIV-a i bolesti SIDA-e. 'Mačke su podložne zarazi FIV-om (mačjom verzijom HIV-a), koji je u bliskom sredstvu s HIV-om i koji je uzročnik bolesti SIDA-e', ističu Helen Sang i Bruce Whitelaw s instituta Roslin u Edinburghu, gdje su znanstvenici 1996. godine klonirali ovcu Dolly.

Proučavanje HIV-a i SIDA-e kod mačaka je bitno i za ljude, tvrde znanstvenici, jer su mačke isto tako podložne velikim epidemijama te zaraze i bolesti. Pronalaskom lijeka za jednu vrstu, otvorio bi se dobar put za pronalazak lijeka i za drugu vrstu, smatraju znanstvenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene