Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osvajači koji su širili svoje sjeme širom Europe u drevna vremena bili su uspješni poljoprivrednici koji su svoje vještine uvezli s Bliskog istoka, izjavili su znanstvenici.


Studija kromosoma Y, koji se prenosi s oca na sina i vrlo malo se mijenja, upućuje na to da europski muškarci potječu od naroda koji su se doselili u Europu prije 10.000 godina iz 'plodnog polumjeseca', područja koje se pruža od Egipta preko Bliskog istoka u današnji Irak.

Vezani članci Slika nije dostupna SAD zatvara veleposlanstva zbog prijetnji napadom Slika nije dostupna A mislili su da je izumro prije dva milijuna godina!

'Možda su tada poljoprivrednici bili ženama privlačniji', rekla je dr. Patricia Balaresque s britanskog Sveučilišta u Leicesteru.

Znastvenici su proučavali DNK 2.574 muškarca iz cijele Europe. Budući da se kromosom Y tako malo mijenja s jedne generacije na drugu, promjene se mogu otkriti proučavanjem rijetkih genetskih mutacija. Taj 'molekularni sat' naslikao je sliku genetskog širenja diljem Europe s Bliskog istoka, odakle potječe poljoprivreda.

Više od 80 posto europskog kromosoma Y izgleda da potječe s Bliskog istoka. (Hina)