Anne-Cécile Pinel (Foto: Nestali.hr)
Anne-Cécile Pinel (Foto: Nestali.hr) Foto: Nestali.hr

Na lešu koji je 7. siječnja pronađen u Tržiću Tounjskom još traje postupak identifikacije te je prerano govoriti o identitetu, ali zbog zahtjeva za žurnom analizom DNK-a očekuje se da će se idućeg tjedna znati radi li se o posmrtnim ostacima francuske turistice Anne-Cecile Pinel koja je nestala u srpnju 2014. tijekom psihodeličnog festivala Momento Demento u obližnjem Tržiću Primišljanskom.


Zamjenik karlovačke županijske državne odvjetnice Dubravko Skolan očekuje da će se za nekoliko dana sa sigurnošću moći potvrditi ili isključiti pretpostavka da je riječ o stranoj državljanki čiji se nestanak snažno medijski prati. Ističe da i roditelji i javnost imaju pravo na punu informaciju, a ne paušalne ocjene nakon što novinarima netko od uključenih u pronalazak skeleta, očevid i prijevoz tijela u Zavod za sudsku medicinu kaže nešto "u povjerenju i neslužbeno".

Vezani članci Slika nije dostupna NOVO DOBA FORENZIKE Hrvatska dobila najmoderniji istraživački laboratorij Slika nije dostupna Uspjeh hrvatskih forenzičara : 'Nakon 70 godina javnosti smo prikazali istinu'

"Svatko od njih grabi neki svoj trenutak medijske slave s točnim i netočnim podacima i to nije u redu i nije profesionalno, jer su to situacije kada se nešto dodaje, nešto oduzima i onda krenu razne 'vijesti', a činjenica je da mi nemamo službene potvrde radi li se o nestaloj Francuskinji, ni radi li se uopće o ženskom skeletu", rekao je Skolan koji je Zavodu za sudsku medicinu naložio obdukciju i analizu DNK-a.

Smatra Skolan da je nekorektno da se obitelj i prijatelje nestale osobe na ovakav način šokira, da bi danima u boli i neizvjesnosti čekali nalaz, a posmrtni ostaci na kraju mogu biti od neke treće osobe.

"Upravo zbog svega toga tražili smo od Zavoda za sudsku medicinu i obdukciju i žurnu DNK analizu. Rečeno nam je da se DNK uzorak uzet iz femura te će se on usporediti s DNK uzorkom roditelja nestale Francuskinje, koji su već ranije pohranili svoje uzorke u našu bazu. Upravo zbog njih sam, da se što prije potvrdi ili isključi srodstvo, zatražio žurnu analizu. Ako bude isključeno srodstvo, tražit ćemo dalje", rekao je Skolan.

Istražitelje također zanima i hoće li se obdukcijom moći utvrditi uzrok smrti, što je u okolnostima kada se nađe samo skelet, uvijek puno manje vjerojatno. No, kako kaže Skolan, traži se i odgovor na pitanje "je li osoba umrla na mjestu pronalaska ili negdje drugdje". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju