Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Montirana dodatna soba

Endeavour napustio ISS, na Zemlji u nedjelju navečer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirski brod Endeavour napustio je Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) nakon što je okončan posao na montiranju dodatne 'sobe' s promatračnicom, priopćila je u NASA, javljaju agencije.

Endeavour je krenuo na put prema Zemlji sa šest članova posade nakon dvotjednog boravka u svemiru, a dolazak u Svemirski centar Kennedy na Floridi očekuje se u nedjelju navečer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umirovljena letjelica Endeavour krenuo na zadnji let - prema muzeju! Slika nije dostupna Konačna granica Početak nove ere u istraživanju svemira!

Članovi posade su sa četvoricom astronauta na ISS-u izveli tri svemirske šetnje kako bi instalirali modul Tranquillity i njegovu kupolu. To će stalnom postavu ISS-a omogućiti više životnog prostora u kontroliranom okolišu.

Još četiri leta Endeavoura pa umirovljenje

Modul ima sedam prozora i omogućuje pogled od skoro 360 stupnjeva. Dug je sedam metara i promjera 4,5 metara, a teži 18.000 kilograma. Kupola je duga 1,5 metara s promjerom od tri metra, a težina joj je 1.880 kilograma.

Endeavour je jedina letjelica koja je dovoljno velika da na ISS donese velike komponente. Do kraja rujna će obaviti još četiri leta, nakon čega joj predstoji 'umirovljenje'. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene