Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svemirski brod Endeavour napustio je Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) nakon što je okončan posao na montiranju dodatne 'sobe' s promatračnicom, priopćila je u NASA, javljaju agencije.


Endeavour je krenuo na put prema Zemlji sa šest članova posade nakon dvotjednog boravka u svemiru, a dolazak u Svemirski centar Kennedy na Floridi očekuje se u nedjelju navečer.

Članovi posade su sa četvoricom astronauta na ISS-u izveli tri svemirske šetnje kako bi instalirali modul Tranquillity i njegovu kupolu. To će stalnom postavu ISS-a omogućiti više životnog prostora u kontroliranom okolišu.

Još četiri leta Endeavoura pa umirovljenje

Vezani članci Slika nije dostupna Endeavour krenuo na zadnji let - prema muzeju! Slika nije dostupna Početak nove ere u istraživanju svemira!

Modul ima sedam prozora i omogućuje pogled od skoro 360 stupnjeva. Dug je sedam metara i promjera 4,5 metara, a teži 18.000 kilograma. Kupola je duga 1,5 metara s promjerom od tri metra, a težina joj je 1.880 kilograma.

Endeavour je jedina letjelica koja je dovoljno velika da na ISS donese velike komponente. Do kraja rujna će obaviti još četiri leta, nakon čega joj predstoji 'umirovljenje'. (Hina)