Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nagradit će sa 100.000 kuna uglednog znanstvenika Ivana Đikića za poticanje izvrsnosti i najnovije znanstveno postignuće objavljeno prije nekoliko tjedana u časopisu 'Nature', priopćeno je iz Ministarstva znanosti.


Obavijest o nagradi, uz ponovljenu čestitku na otkriću, Đikiću je uputio državni tajnik za znanost Dražen Vikić-Topić. U pismu državnog tajnika navodi se kako su hrvatska akademska zajednica i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ponosni na nedavne uspjehe Ivana Đikića i njegovih mladih suradnika. 

Vezani članci Novoj TV šest nominacija za Zlatni studio: Ilustracija - 7 Publika je rekla svoje: Nova TV u finalnoj utrci za prestižnu nagradu Zlatni Studio ima čak šest nominacija Slika nije dostupna Ivan Đikić znanstvenik godine

Ministarstvo će dvije ustanove putem čijih su projekata Đikić i njegovi suradnici proveli dio istraživanja objavljenih u časopisu "Nature", Mediteranski institut za istraživanje života i splitski Medicinski fakultet, nagraditi sa 100.000 za izvrsnost u znanstvenom radu.

Profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Frankfurtu Ivan Đikić objavio je zajedno s mladom hrvatskom znanstvenicom Koraljkom Husnjak u uglednom svjetskom znanstvenom časopisu "Nature" otkriće koje bi moglo biti ključno u borbi protiv tumora i neurodegenerativnih bolesti, poput Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti.

Riječ je o otkriću bjelančevine Rpn13 koja djeluje kao nov receptor za razgradnju bjelančevina na proteazomu (čistaču stanice), odnosno o otkriću mehanizma uklanjanja štetnih bjelančevina u stanici.

Đikić novčanu nagradu Ministarstva znanosti namijenio studentima

Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić zahvalio je danas Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) na novčanoj nagradi za poticanje izvrsnosti i najnovije znanstveno postignuće te izjavio da će ona biti namijenjena za znanstveni rad mladih studenata u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) i splitskom Medicinskom fakultetu, priopćeno je danas iz MedILS-a.

U priopćenju se navodi Đikićeva odluka da će novčana nagrada biti podijeljena između MedILS-a i Medicinskog fakulteta u Splitu te da će biti namijenjena za znanstveni rad mladih studenata u tim institucijama.

Kako se ističe, Đikiću je drago što je Ministarstvo znanosti prepoznalo značaj tog otkrića te se nada da će se i dalje sustavno poticati izvrsnost u znanosti na temelju jasno definiranih pravila, a time će se pridonijeti i jačanju konkurentnosti hrvatske znanosti na međunarodnoj sceni.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju