Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Đikić će 100.000 kuna nagrade za najnovije znanstveno postignuće podijeliti studentima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nagradit će sa 100.000 kuna uglednog znanstvenika Ivana Đikića za poticanje izvrsnosti i najnovije znanstveno postignuće objavljeno prije nekoliko tjedana u časopisu 'Nature', priopćeno je iz Ministarstva znanosti.

Obavijest o nagradi, uz ponovljenu čestitku na otkriću, Đikiću je uputio državni tajnik za znanost Dražen Vikić-Topić. U pismu državnog tajnika navodi se kako su hrvatska akademska zajednica i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ponosni na nedavne uspjehe Ivana Đikića i njegovih mladih suradnika. 

Pročitajte i ovo Nagrada Nove TV - 1 Nova nagrada Nova TV dobitnica je certifikata Equal Pay Champion: "U društvu smo kompanija koje provode pozitivne promjene" Slika nije dostupna Ivan Đikić znanstvenik godine

Ministarstvo će dvije ustanove putem čijih su projekata Đikić i njegovi suradnici proveli dio istraživanja objavljenih u časopisu "Nature", Mediteranski institut za istraživanje života i splitski Medicinski fakultet, nagraditi sa 100.000 za izvrsnost u znanstvenom radu.

Profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Frankfurtu Ivan Đikić objavio je zajedno s mladom hrvatskom znanstvenicom Koraljkom Husnjak u uglednom svjetskom znanstvenom časopisu "Nature" otkriće koje bi moglo biti ključno u borbi protiv tumora i neurodegenerativnih bolesti, poput Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti.

Riječ je o otkriću bjelančevine Rpn13 koja djeluje kao nov receptor za razgradnju bjelančevina na proteazomu (čistaču stanice), odnosno o otkriću mehanizma uklanjanja štetnih bjelančevina u stanici.

Đikić novčanu nagradu Ministarstva znanosti namijenio studentima

Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić zahvalio je danas Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) na novčanoj nagradi za poticanje izvrsnosti i najnovije znanstveno postignuće te izjavio da će ona biti namijenjena za znanstveni rad mladih studenata u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) i splitskom Medicinskom fakultetu, priopćeno je danas iz MedILS-a.

U priopćenju se navodi Đikićeva odluka da će novčana nagrada biti podijeljena između MedILS-a i Medicinskog fakulteta u Splitu te da će biti namijenjena za znanstveni rad mladih studenata u tim institucijama.

Kako se ističe, Đikiću je drago što je Ministarstvo znanosti prepoznalo značaj tog otkrića te se nada da će se i dalje sustavno poticati izvrsnost u znanosti na temelju jasno definiranih pravila, a time će se pridonijeti i jačanju konkurentnosti hrvatske znanosti na međunarodnoj sceni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene