Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Omogućit će sintetiziranje novih lijekova

Đikić predstavio otkriće proteina koji sudjeluju u čišćenju stanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski znanstvenik prof. Ivan Đikić predstavio je večeras u Zagrebu najnovije otkriće mehanizma pomoću kojih se stanice sisavaca čiste od štetnih tvari, poput naslaga bjelančevina, oštećenih organela ili bakterija.

Prof. Đikić je objasnio da su identificirani proteini koji sudjeluju u samočišćenju stanice i odstranjivanju tvari povezanih s razvojem tumora i neurodegenerativnih bolesti. Rekao je da će to otkriće omogućiti sintetiziranje novih i uspješnijih lijekova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rezultati za 4 mjeseca Testiranje u Velikoj Britaniji: Smrznuta piletina sadrži konjske, svinjske i goveđe proteine? Slika nije dostupna Ima zainteresiranih Balansiranje tjelesnog sata 'liječi' od jett laga

>> I stanice stežu remen

Otkriće je ovih dana objavljeno u prestižnom znanstvenom časopisu Molecular Cell, a na njemu je prof. Đikić surađivao sa znanstvenicima s norveškog Sveučilišta Tromso, izraelskog Instituta Weizmann i japanskog Instituta Tokyo Metropolitan.

>> Ivan Đikić postao direktor dvaju važnih instituta

Na večerašnjem skupu, koji je Školska knjiga organizirala za nastavnike osnovnih i srednjih škola, dr. Ivan Đikić, profesor na Biokemijskom institutu i Centru za izvrsnost (CEF) u Frankfurtu, objasnio je da je riječ o procesu samočišćenja stanice, koji je znanstvenicima već dulje vrijeme poznat, ali da su tek sada otkriveni receptori koji taj proces čine selektivnim.

Večerašnji skup organiziran je u sklopu stručnog usavršavanja nastavnika kako bi se preko njih educirala javnost o najnovijim znanstvenim otkrićima i njihovoj primjeni u praksi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene