Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

CBS prekinuo je suradnju sa Shirom Lazar koja je na Twitteru objavila da je preminuo Steve Jobs


Nakon što su hakeri 'oteli' Twitter račun NBC Newsa i objavili da je započeo teroristički napad na SAD, jučer se ovom društvenom mrežom proširila još jedna lažna vijest – da je preminuo Steve Jobs.

Vezani članci Slika nije dostupna Računalo staro 38 godina prodano za 5,4 milijuna kuna Slika nije dostupna Ovo o djeci Stevea Jobsa niste znali

S obzirom da je objavljena s Twitter računa web emisije What’s Trending koju emitira CBS, a vodi ju i uređuje Shira Lazar – dakle, riječ je o vjerodostojnom izvoru informacija, mnogi su pomislili – pogotovo uzevši u obzir zdravstveno stanje donedavnog Appeovog CEO-a, da je Jobs zaista umro.

Nakon toga Lazar je putem Twittera uputila neku vrstu isprike – "Apologies – reports of Steve Job's death completely unconfirmed. Live on", a naknadno se ponovno ispričala u svoje ime i u ime Disrupt grupe koja producira What’s Trending te je izbrisala spornu objavu na Twitteru.

Kako se njena emisija emitira na CBS-u, mnogi su ovaj incident povezali upravo s ovom kompanijom pa su tako njeni čelnici odmah donijeli odluku da se prekine suradnja s Disrupt grupom i Shirom Lazar te je s njihovih internetskih stranica uklonjen sav sadržaj povezan s What`s Trending emisijom.

Twitter se u posljednje vrijeme pokazao kao iznimno moćan komunikacijski alat putem kojeg se vijesti u kratko vrijeme mogu proširiti cijelim svijetom, a čini se da ljudi još nisu svjesni odgovornosti koju širenje lažnih vijesti i panike donosi. Tako su, u slučaju koji smo već spominjali, dvoje Meksikanaca zbog širenja panike na ovoj društvenoj mreži završili u zatvoru te im prijeti kazna do čak 30 godina zatvora.

Također, zbog poticanja nereda putem Facebooka i Twittera, uhićene su neke osobe u Velikoj Britaniji, a jedan od najbizarnijih slučajeva uhićenja zbog objave na Twitteru jest onaj kada je policija pokucala na vrata čovjeku koji je, zbog velikog kašnjenja aviona na aerodromu, napisao da će cijeli aerodrom 'dignuti u zrak' – naravno, šalio se.