Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dinosaure je usmrtio samo jedan asteroid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo jedan, ali gigantski asteroid, zbrisao je s lica Zemlje dinosaure i mnoge druge vrste prije otprilike 65 milijuna godina. Grupa znanstvenika je tako definitivno odbacila teoriju prema kojoj je kataklizmu uzrokovao čitav niz udara asteroida.

Analiza sedimenata izvađenih ispod dna Atlanskog oceana daje snažnu potporu zaključku da se radilo o samo jednom, ali nezamislivom udaru, tvrdi Ken Macleod, voditelj istraživačkog tima sa Sveučilišta u Missouriju.
 
- To je jednostavan scenarij, ništa se neobično nije do tada događalo. Običan dan i onda u jednom trenutku jedan jedini udarac i to je to, tako je bilo, kaže MacLeod.
 
Znanstvenici vjeruju da je jednog takvog uobičajenog dana tadašnje Zemlje prije 65 i pol milijuna godina, u područje koje danas poznajemo kao poluotok Jukatan, udario asteroid promjera blizu 10 kilometara, ostavivši iza sebe krater promjera 110 kilometara i najveći udarac životu na Zemlji u povijesti za koji znamo.

Pročitajte i ovo Asteroid (Foto: Thinkstock) scenarij koji je zaista moguć Pogledajte kako su znanstvenici zabili lažni asteroid u lažnu Zemlju Slika nije dostupna Što je ubilo dinosaure? 'Nije kriv asteroid nego erupcije vulkana'

Udar je prouzročio globalnu katastrofu, nevjerojatne količine kamenja i prašine zastrle su nebo, kopno su zapljusnili golemi cunamiji - zbog prašine u atmosferi, koja je blokirala prolaz sunčevih zraka, Zemlja je godinama bila obavijena tamom. 

Dinosauri, koji su planetom vladali 160 milijuna godina, jednostavno su zbrisani. Pticama je također nanesen snažan udarac, no preživjele su. 

Najbolje su prošli danas dominantni sisavci.

Tada su to bila mala toplokrvna bića, koja su živjela u sjeni divovskih reptila. Ta sitna stvorenja, poput raznih glodavaca, od tada su počeli napredovati u hranidbenom lancu i evolucijskom razvoju, pripremajući teren za nastup čovjeka, mnogo milijuna godina kasnije.

Dokaz teorije o jednom udaru znanstvenici okupljeni oko MacLeoda vide u velikoj količini iridija pronađenog u stijenama ispod morskog dna u blizini Jukatana.

Iridij je na Zemlji vrlo rijedak element, no uobičajen je dio sastava meteora i asteroida.

No, druga skupina znanstvenika, okupljena oko Gerte Keller s Princetona, smatra da je taj udar, doduše, jako uzdrmao dinosaure, ali da ih nije uništio.

Prema toj teoriji, tijekom sljedećih 300 tisuća godina dinosauri su preživljavali nove udare asteroida, koji su polako dovršili "posao" prvog, velikog udara.

Protivnici te teorije ističu da nisu pronađeni krateri kao dokazi takvih naknadnih velikih udara, koji bi k tome morali sadržavati velike količine iridija.

Kako pobornici teorije jednog jedinog udara imaju oboje, zaključili su da moraju biti u pravu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene