Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Astronauti iz Discoveryja počeli šetnju svemirom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronauti NASA-e Mike Fossum i Ron Garan danas su pošli u prvu šetnju oko Međunarodne svemirske postaje (ISS) u kojoj će u tijeku šest i pol sati u svemiru obaviti nekoliko zadataka.

Fossum i Garan, koji su do ISS-a stigli svemirskim brodom Discoveryjem, najprije će preuzeti inspekcijsko oruđe OBSS, obaviti servis, provjeriti solarne komponente te pripremiti golemi modul japanskog laboratorija Kiba za instalaciju na ISS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Discovery: Nova šetnja u svemiru Slika nije dostupna Astronauti popravili oštećenje na postaji

Najprije će prebaciti Orbiter Boom Sensor System (OBSS) s ISS-a u Discovery. OBSS, koji se spaja na robotsku ruku broda kako bi provjerio njegov toplinski štit, postavljen je na ISS-u na kraju prošle misije kako bi se u Discoveryju napravilo mjesta za golemi modul Kibo.

Discovery se jučer spojio s ISS-om, a u njemu su stigla sedmorica astronauta, među kojima i Japanac Akihiko Hoshide, koji će pomoći postaviti Kibo, što je japanska riječ za nadu. Tijekom dvotjedne misije predviđene su tri šetnje svemirom.

Discovery je sa sobom donio i zamjenske dijelove za WC na ISS-u, koji je već nekoliko dana u kvaru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene