Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arheolozi su u drevnom gradu Troji u Turskoj našli ostatke muškarca i žene za koje se vjeruje da su umrli oko 1200. godine prije Krista, odnosno u razdoblju legendarnih ratova koje je opjevao Homer, rekao je njemački arheolog u utorak.


Ernst Pernicka, profesor arheometrije na tubingenskom sveučilištu koji vodi iskapanja na nalazištu u sjeverozapadnoj Turskoj, rekao je da su tijela nađena u blizini obrambene crte unutar grada izgrađenog u kasnom brončanom dobu. Otkriće bi moglo biti novi dokaz da je niže područje Troje u kasnom brončanom dobu bilo veće nego što se ranije mislilo, što mijenja i znanstveno viđenje grada iz Ilijade. 'Ako se potvrdi da su ostaci iz 1200. prije Krista oni će se podudariti s razdobljem trojanskih ratova. Ti su ljudi pokopani blizini jarka. Radimo ispitivanja radioaktivnog izotopa ugljika no otkriće je uzbuđujuće', rekao je Pernicka u telefonskom razgovoru za Reuters.

Vezani članci modropjega raža kod Čapljine, duboko u delti Neretve Neobične vrste u rijeci Neretvi zabrinule znanstvenike: Ova pojava nikako nije bezazlena Horor Užas, ne gledajte ako imate problema sa srcem! Cura je mislila da vidi nešto u mraku, a dečko joj nije vjerovao

Pernicka je rekao da je potvrđeno da grnčarija nađena blizu dvaju tijela, kojima nedostaje donji dio, potječe iz 1200. godine prije Krista, no dodao je da je par možda ukopan 400 godina na mjestu nalaza koje arheolozi nazivaju Troja VI ili Troja VII, odnosno različitim slojevima ruševina Troje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju