Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađeni u jarku

Arheolozi našli ostatke para iz doba Trojanskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi su u drevnom gradu Troji u Turskoj našli ostatke muškarca i žene za koje se vjeruje da su umrli oko 1200. godine prije Krista, odnosno u razdoblju legendarnih ratova koje je opjevao Homer, rekao je njemački arheolog u utorak.

Ernst Pernicka, profesor arheometrije na tubingenskom sveučilištu koji vodi iskapanja na nalazištu u sjeverozapadnoj Turskoj, rekao je da su tijela nađena u blizini obrambene crte unutar grada izgrađenog u kasnom brončanom dobu. Otkriće bi moglo biti novi dokaz da je niže područje Troje u kasnom brončanom dobu bilo veće nego što se ranije mislilo, što mijenja i znanstveno viđenje grada iz Ilijade. 'Ako se potvrdi da su ostaci iz 1200. prije Krista oni će se podudariti s razdobljem trojanskih ratova. Ti su ljudi pokopani blizini jarka. Radimo ispitivanja radioaktivnog izotopa ugljika no otkriće je uzbuđujuće', rekao je Pernicka u telefonskom razgovoru za Reuters.

Pročitajte i ovo Automobil je propao kroz rupu na cesti Izašli kroz prtljažnik Automobil usred raskrižja propao kroz cestu, par se jedva izvukao: "Gledali smo kako ga voda guta" Rekordan broj periski Fantastična vijest Izvanredno otkriće! U cijelom Mediteranu ih nema niti 10, a kod Poreča su ih pronašli čak 68

Pernicka je rekao da je potvrđeno da grnčarija nađena blizu dvaju tijela, kojima nedostaje donji dio, potječe iz 1200. godine prije Krista, no dodao je da je par možda ukopan 400 godina na mjestu nalaza koje arheolozi nazivaju Troja VI ili Troja VII, odnosno različitim slojevima ruševina Troje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene