Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Skup, s manjim ekranom...

Appleov TV stiže sredinom godine, ali ima i loših vijesti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedeće godine Apple bi trebao predstaviti iPhone koji će imati veći ekran te televizor kojim bi upravljali putem glasa.

Sve je više informacija o novim Appleovim proizvodima – novom modelu iPhonea i toliko spominjanom televizoru koje bi ova kompanija trebala predstaviti tijekom sljedeće godine.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović (FOTO: Filip Kos/PIXSELL) Žene u politici Grabar-Kitarović na britanskoj televiziji: ''Žene su odlične liderice, a ženstvenost nije slabost'' Slika nije dostupna Ništa od inovacija… Objavljena informacija koja će razočarati ljubitelje Applea!

Nove glasine vezane uz iPhone 5 tako kažu da Appleov CEO Tim Cook ovaj uređaj neće predstaviti u lipnju kako smo to do sada navikli (uz izuzetak iPhonea 4S), već negdje početkom listopada.

Inače, kako se piše već mjesecima, novi model Appleovog telefona trebao bi donijeti velike promjene – napokon veći ekran dijagonale 4 inča i promjene u dizajnu, a kako kažu u DigiTimesu, rub kućišta trebao bi biti napravljen od gume ili plastike kako bi se zaštitila antena, dok će stražnji dio biti napravljen od aluminija. Oko ostalih opcija još se nagađa, a one bi mogle uključivati različita hardverska poboljšanja, podršku za 4G i slično, a nadajmo se i bolju bateriju.

Što se Appleova televizora tiče, prvotne su glasine govorile da će to biti uređaj s ekranom dijagonale 55 inča, no sada su na DigiTimesu objavili kako su se u ovoj kompaniji odlučili za manje ekrane te da su proizvođači komponenta već dobili narudžbe za ekrane dijagonale 32 i 37 inča.

Prvi model televizora Cook bi mogao predstaviti negdje krajem drugog ili početkom trećeg kvartala, možda čak i u lipnju na tradicionalnoj konferenciji na kojoj je Jobs do sada predstavljao nove modele iPhonea.

Appleov televizor, odnosno iTV kako će se najvjerojatnije zvati, trebao bi nam donijeti potpuno novi način upravljanja – putem glasa te nam za njega neće trebati daljinski upravljač (osim glasovno, njime bi trebali upravljati iPhoneom i iPadom). Tako bi glasom mogli upaliti televizor i 'reći' mu da nam na programu potraži ima li koja utakmica uživo ili, ako idemo van, samo mu kažemo da nam snimi određene emisije ili filmove i on bi sve to sam napravio, bez da mi moramo manualno namještati programe i satnicu.

Appleov TV bit će dvostruko skuplji od konkurencije

Također, ovaj bi televizor bio u potpunosti integriran s iCloudom pa bi na njemu mogli gledati sav sadržaj koji smo pohranili u oblaku, a kako prenosi The Wall Street Journal, u Appleu već pregovaraju s medijskim kompanijama o dostupnosti njihova sadržaja na iTV-u.

Prema riječima Gena Munstera, analitičara iz Piper Jaffrayja, cijena Appleova televizora bit će dvostruko veća u odnosu na prosječnu cijenu TV-a iste dijagonale – dakle, možemo računati da bi njihov televizor u Hrvatskoj mogao koštati negdje oko osam tisuća kuna (vjerojatno i više), što je za TV dijagonale 32 ili 37 inča previše.

Osim velike cijene, još jedan potencijalni problem oko dolaska ovakvog televizora na naše tržište jest i činjenica da Siri nema podršku za hrvatski jezik, ali tko zna, možda se to u nekoj budućnosti promijeni.

Oba ova uređaja iznimno su bitna za Appleovu budućnost – ulazak na tržište TV-a bitan je jer se ovdje otvaraju velike mogućnosti za dodatan profit, dok je na tržištu pametnih telefona, usprkos i dalje rekordnim prodajnim brojkama, Apple pod sve većim pritiskom konkurencije.

S obzirom da sve veći broj korisnika želi telefone s većim ekranima, za pretpostaviti je da u Appleu uskoro 'moraju' predstaviti iPhone s većim ekranom i tako konkurirati brojnim Androidima i WP telefonima koji imaju dijagonale ekran od 4 inča i više – Galaxy Nexus ima 4,65, HTC-ov Titan 4,7, a Galaxy Note čak 5,3 inča.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene