Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaci binarnog sustava

Ako pronađu zvijezdu u ovoj supernovi, riješit će misterije svemira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sredini ove fotografije postoji jedva vidljiva narančasta točka. Negdje oko te točke, koja predstavlja zvijezdu koja je eksplodirala u obliku supernove i iza sebe ostavila plinski mjehur kojeg možete vidjeti, trebala bi biti i druga zvijezda, koja bi ponudila odgovore na mnoga pitanja koja muče astronome.

Radi se o bivšem binarnom sustavu zvijezda, u kojoj je jedna od njih, bijeli patuljak, eksplodirala u obliku supernove, no iza nje, čini se nije ostala druga zvijezda. Za znanstvenike koji je pokušavaju pronaći to je loša vijest, jer se radi o posebno vrsti supernove tipa Ia, koja se događa prilikom eksplozije bijelih patuljaka, prenosi NASA.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Ipak nismo samo mi krivi Revolucionarno: Otkriveno kako svemir utječe na klimatske promjene i kako zapravo nastaju oblaci Slika nije dostupna MOGLA SE VIDJETI DVOGLEDOM Zabilježena najsnažnija eksplozija u svemiru nakon Velikog praska

Taj tip supernove je značajan i poseban jer svi bijeli patuljci koji eksplodiraju uvijek imaju otprilike istu masu te jednako zrače svjetlošću. To je bitno za izračun udaljenosti udaljenih galaksija, a mjerenja tih supernova zapravo su pomogla i u otkrivanju tamne materije.

Dakle, kad bi znanstvenici uspjeli pronaći drugu zvijezdu iz tog binarnog sustava, vjeruju kako bi pronašli i nova znanja o supernovama tog tipa, ali i tamnoj materiji. No, niti uz velike napore i pažljivo traženje po središtu SNR 0509-67.5 supernove, NASA-ini znanstvenici ne mogu naći drugu zvijezdu. Jedino što pretpostavljaju jest da se možda radi o slabašnom bijelom patuljku, puno manje mase i svjetlosti od onog koji je eksplodirao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene