Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Učenički dom, o čijem smo katastrofalnom stanju izvještavali pune dvije godine, napokon je dočekao obnovu. Učenici su zbog ruševnih stropova i vlažnih soba evakuirani još početkom školske godine, a u potpuno nov, moderan dom, uselit će se na jesen.


Napokon obnova! Najstariji i jedini neobnovljeni dom učenika u Hrvatskoj, onaj u Vukovaru, dočekao je i taj dan. U ovim prostorijama učenike su zamijenili radnici. 'Stvarno prekrasno, dugo smo čekali taj dan, radosni smo!', rekao nam je Željko Tomić, jedan od učenika. 'Naviru mi sjećanja iz Doma. Sad mi dođe da padnem godinu i da opet budem u domu, koliko god je bilo ružno, svi smo se držali zajedno', priča učenica Marina Barić.

Vezani članci Toplinski sustav Borovo Naselje Prvi u Hrvatskoj dobili su solarno, termalno polje i kotlovnicu: "Grijat ćemo se i hladiti kao, možda ne Kopenhagen koji je prvi u svijetu. Ali Beč ili Bratislava" Igranje djece Je li ideja o srpskoj i hrvatskoj djeci u istim školskim klupama u Vukovaru ostvariva? "Neka postave ta pitanja pripadnicima mađarske zajednice, Talijanima..."

U domu je 90 štićenika dijelilo tri tuša. Podignuti parketi, vlažni zidovi, neispravne instalacije, samo su dio neljudskih uvjeta u kojima su živjeli, a glava im je u torbi bila svaki dan. 'Sad pripremamo dovršetak donjeg dijela. Nagutali smo se prašine, ali nam zbog vukovarskih mališana ništa nije preteško, najbitnije je da njima bude bolje', kaže jedan od radnika.

Učenici su trenutačno smješteni u Samačkom hotelu. Rok obnove je kolovoz, a nakon toga ništa neće biti kao prije. 'Hotel s pet zvjezdica, da, da, bit će po dvoje u sobama. 150 učenika imat će i odvojene kupaonice, prekrasno! Kad su počeli radovi, svima su nam suze krenule', rekao nam je Želimir Hincak, ravnatelj Učeničkog doma Vukovar. Dio novca kapnuo je i iz Sjedinjenih država. Nakon obnove povećat će se i broj korisnika, broj zaposlenih, a sada je na redu Tehnička škola Nikole Tesle.