Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znate li kuhati brokulu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilo da je kuhate na pari, naglo pržite, pečete u mikrovalnoj ili jedete sirovu, svi su načini dobri jer je brokula poznata po svojim antikanceroznim svojstvima, uz uvjet da je ne kuhate predugo.

Biokemičari sa sveučilišta u Warwicku u Velikoj Britaniji koji su došli do tog zaključka objavili su svoje istraživanje u časopisu Food Chemistry and Toxicology.

Pročitajte i ovo Ilustracija PROMJENA NA TANJURU Na police trgovina stiže nova, pomalo neobična vrsta hrane: Zdrava i slasna, a ne deblja - hoćete li biti dovoljno hrabri? Ilustracija - 2 JEDAN OD KLJUČEVA ZDRAVLJA Trovanje hranom - kako ga spriječiti: Mislite da vas riža ne može ubiti? Promislite dvaput

Brokula, kao i druge vrste povrća iz porodice krstašica (kupus, cvjetača, kelj pupčar, kelj i rutabaga) sadrže tvari poznate pod nazivom glukozinati koje posjeduju svojstvo da se pretvaraju u izotiocianate koji sprječavaju pojavu raka.

No ako se to povrće kuha u vodi pola sata, gubi najveći dio antikanceroznih svojstava, ustvrdili su Paul Thornalley i Lijiang Song.

Nakon takve kulinarske obrade brokula gubi 77% glukozinata, kelj pupčar 58%, cvjetača 75%, a zeleni kupus 65%.

Naprotiv, prema mišljenju znanstvenika, najmanji je gubitak glukozinata ako se povrće toplinski obrađuje parom dvadesetak minuta, a u mikrovalnoj pećnici i naglim prženjem tek nekoliko minuta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene