Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bilo da je kuhate na pari, naglo pržite, pečete u mikrovalnoj ili jedete sirovu, svi su načini dobri jer je brokula poznata po svojim antikanceroznim svojstvima, uz uvjet da je ne kuhate predugo.


Biokemičari sa sveučilišta u Warwicku u Velikoj Britaniji koji su došli do tog zaključka objavili su svoje istraživanje u časopisu Food Chemistry and Toxicology.

Vezani članci Hrčak Snimili hrčka kako prvi put isprobava različitu hranu, video je milijunima uljepšao dan Grah - 2 S polica se povlači jedna od češćih namirnica: Provjerite imate li ju kod kuće

Brokula, kao i druge vrste povrća iz porodice krstašica (kupus, cvjetača, kelj pupčar, kelj i rutabaga) sadrže tvari poznate pod nazivom glukozinati koje posjeduju svojstvo da se pretvaraju u izotiocianate koji sprječavaju pojavu raka.

No ako se to povrće kuha u vodi pola sata, gubi najveći dio antikanceroznih svojstava, ustvrdili su Paul Thornalley i Lijiang Song.

Nakon takve kulinarske obrade brokula gubi 77% glukozinata, kelj pupčar 58%, cvjetača 75%, a zeleni kupus 65%.

Naprotiv, prema mišljenju znanstvenika, najmanji je gubitak glukozinata ako se povrće toplinski obrađuje parom dvadesetak minuta, a u mikrovalnoj pećnici i naglim prženjem tek nekoliko minuta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju