Biokemičari sa sveučilišta u Warwicku u Velikoj Britaniji koji su došli do tog zaključka objavili su svoje istraživanje u časopisu Food Chemistry and Toxicology.
Brokula, kao i druge vrste povrća iz porodice krstašica (kupus, cvjetača, kelj pupčar, kelj i rutabaga) sadrže tvari poznate pod nazivom glukozinati koje posjeduju svojstvo da se pretvaraju u izotiocianate koji sprječavaju pojavu raka.
No ako se to povrće kuha u vodi pola sata, gubi najveći dio antikanceroznih svojstava, ustvrdili su Paul Thornalley i Lijiang Song.
Nakon takve kulinarske obrade brokula gubi 77% glukozinata, kelj pupčar 58%, cvjetača 75%, a zeleni kupus 65%.
Naprotiv, prema mišljenju znanstvenika, najmanji je gubitak glukozinata ako se povrće toplinski obrađuje parom dvadesetak minuta, a u mikrovalnoj pećnici i naglim prženjem tek nekoliko minuta.
-
Zaštitnici hrvatskog neba
Dnevnik Nove TV doznaje kad će Rafalei sljedeći put proparati nebo. Zamjenik zapovjednika HRZ-a: "Situacija nije ista kao s MiG-ovima"
-
oglasila se kontrola zračne plovidbe
Avion satima letio nisko nad jednim dijelom Hrvatske: "To je ljudima moglo biti čudno"
-
donosi Provjereno
"Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio strašnu istinu