Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svaki četvrti Hrvat ovih dana muku muči s punim nosom i kihanjem. Vrhunac je sezone omražene ambrozije, a mi smo istražili kako si možete pomoći.


11-godišnja Karla Cvetković već šest godina muku muči s alergijom na ambroziju. Najgore je u kolovozu. Pun nos, kihanje i svrbež očiju. 'To su prvi simptomi. S tim da se njoj, ako ne uzima adekvatnu terapiju to obavezno spusti i na donje dišne puteve, odnosno krenu problemi s otežanim disanjem, ne može po noći spavati, dolazi do fućkanja u plućima', priča njezina majka Tanja.

Vezani članci PR Ljeto, odmor, sunce – a vas muči pelud i slab imunitet? Opasnost od ambrozije i alergije (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska znanstvenica otkriva kako uništiti ambroziju i olakšati život alergičarima

Osobe koje pate od teške alergije moraju se medicinski pripremiti prije početka sezone ambrozije, a onda u sezoni i lijekovi. 'Sve vrijeme sezone i pred početak sezone se bolesnicima naravno ovisno o njihovoj kliničkoj slici daje i odgovarajuća terapija', ističe pedijatrica dr. Mirjana Turkalj.

Pomoći si možete i što manjim izlascima između 10 i 17 sati, kada je koncentracija peluda ambrozije najviša, ali i drugim ograničenjima. 'Zatvaranjem prozora kada je visoka koncentracija, posebno za vjetrovitih i sunčanih dana, sušenje rublja na otvorenom prostoru, više korištenje klime tokom dana, šetnje ili bavljenje sportom samo u kasnim satima', poručuje doktorica Turkalj.

U Zagrebu je ove godine ambrozije više nego ikad, kažu u udruzi Zagrebački bokci koji ambroziju čupaju na vlastitu inicijativu. Sugrađane pozivaju da im pomognu. 'To je dobro za kondiciju, ali i za pocrniti', kažu u Zagrebačkim bokcima. Iako su kazne za neuklanjanje ambrozije visoke, čini se kako nadležne službe svoj posao ne rade pa građani od kazni ne moraju strahovati.