Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vježba ipak čini razliku

Više vožnje bicikla utječe na broj spermija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici ustanovili su kako muškarci koji tjedno najmanje pet sati provedu ‘vrteći pedale’ imaju manje spermija od onih koji to ne čine.

Prijašnja istraživanja o povezanosti vožnje bicikla i urinarnih tegoba, slabe kvalitete ili pak manjka spermija, rađena su sa sportašima, te je bilo sumnje u rezultate zbog preparata koje sportaši uzimaju, a koji su onda mogli utjecati na rezultate.

Pročitajte i ovo Ultrazvuk u trudnoći Skinuta stigma Četiri desetljeća od rođenja prve bebe u Hrvatskoj začete uz pomoć izvantjelesne oplodnje: "Ta borba, to ne prestaje" Slika nije dostupna VRUĆI FOTOSESSION Calvin Klein okupio najljepša muška tijela

>> Nova vremena: Dječaci u pubertet ulaze ranije od očeva

>> Muškarci bi mogli postati potpuno neplodni

Znanstvenici iz Bostona proveli su ovo istraživanje na uzorku od 2200 ‘običnih’ muškaraca, ali samo onima koji posjećuju klinike za plodnost, kako bi ustanovili može li im se na taj način pomoći.

Prvo na što su obratili pozornost, jest razlika između onih koji redovito vježbaju i ispitanicima koji to ne rade, ali ovdje nije uočena apsolutno nikakva razlika. Međutim, kad su znanstvenici pogledali rezultate prema posebnom tipu vježbanja, otkrili su da oni koji voze bicikl imaju dvostruko veću vjerojatnost da će imati manji broj spermija ili da će spermiji biti manje pokretljivi.

Dodatno istražiti

Koliko je ovo sve vjerodostojno, ne znamo. Naime, autori istraživanja ipak upozoravaju da je ispitivanje rađeno isključivo među muškarcima koji već posjećuju klinike za plodnost, odnosno među populacijom koja ‘a priori’ ima problema sa svojom spermom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene