Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Više vitamina E, veće dijete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trudnice s višom razinom vitamina E u krvi češće rađaju veću djecu, pokazala je studija.

To bi moglo značiti da je uzimanje vitamina E u trudnoći bitno za razvoj fetusa, izvijestili su istraživači u američkom Journal of Clinical Nutrition. S druge strane, istaknuli su, razina vitamina E može biti i pokazatelj da općenito zdrava prehrana potiče razvoj fetusa.

Pročitajte i ovo Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova Trudnice, ilustracija - 1 Predviđanje spola djeteta Doktor razotkrio mitove o trudnoći: Postoji pokazatelj koji je iznenadio i znanost

Dr. Theresa Scholl i njezini kolege s Medicinskog i stomatološkog sveučilišta u New Jerseyu pratili su 1231 trudnicu. Ispitivali su razinu dvaju oblika vitamina E u krvi na početku i u 28. tjednu trudnoće.

Samo jedan oblik vitamina E - alfa-tokoferol, koji se uzima u
vitaminskim pripravcima - povezan je s rastom fetusa, napisali su istraživači. U prosjeku je težina djece pri porodu bila veća kod 20 posto majki s najvišom razinom alfa-tokoferola.

Znanstvenici pretpostavljaju da vitamin E izravno utječe na rast djeteta jer povisuje protok krvi i hranjivih tvari koje dijete
dobiva.

Nije, međutim, jasno moraju li žene uzimati i dodatni vitamin E uz standardne multivitaminske pripravke za trudnice. Naime, nedavno kliničko istraživanje pokazalo je da velike doze vitamina C i E ne samo da ne sprječavaju komplikacije u trudnoći poput pre-eklampsije, nego i povećavaju rizik od smanjene težine djeteta pri porodu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene