Narodno vjerovanje ili "bapske priče" da će trudnice koje imaju žgaravicu roditi dijete s bujnom kosom više nisu mit, nego istina koju je potvrdilo istraživanje osječkog liječnika Darjana Karduma. Proveo je istraživanje o 11 mitova na 350 trudnica.

Galerija


Iako Evina beba još nije ugledala svjetlo dana, njezina majka prognozirala je da će Toma imati puno kose. Naime, majka joj je rekla da će beba imati dugačku kosu s obzirom na žgaravicu na koju joj se kći žalila u trudnoći. Ona ni sama nije sigurna vjeruje li u to ili ne.

Vezani članci Trudnički trbuh, ilustracija Iskustva žena koje su rodile kod kuće: Kako u Hrvatskoj danas izgleda porod u vlastitom domu i tko je kriv što našim primaljama - nije dopušten dolazak Ilustracija (Foto: Getty Images) Smanjena skrb za trudnice: Prije je pratnju na porođaju imalo 62 posto žena, a u vrijeme pandemije 21 posto

Da i u bapskim pričama ima istine, pokazalo je istraživanje osječkog neonatologa Darjana Karduma. On je naime sa svojim timom ispitao oko 350 trudnica o mitovima u trudnoći koji predviđaju spol djeteta. Dobili su, tvrdi, iznenađujuće i zanimljive rezultate. Pa i zanimljiv rezultat koji je Evi majka već otkrila.

„Tu smo dobili statistički značajnu razliku i potvrđeno je jedno istraživanje iz 2006. godine iz jednog američkog časopisa, gdje su i oni također, na svoje iznenađenje, dobili isti podatak. Da žene koje imaju više žgaravice imaju djecu s više kose“, objasnio je doktor Kardum.

U istraživanju je obrađeno 11 mitova o trudnoći. Otkrivalo se utječe li na trudnoću to što trudnica više voli slatko ili slano, nosi li dijete visoko ili nisko, gdje se više udebljala i brojne druge stvari.

„Našli smo da je žene koje su opisivale da su imale sjajniju kosu tijekom trudnoće, da su češće rađale mušku djecu, što je jedan popularan mit i to je jedini bio statistički značajan mit koji smo dokazali vezano za predviđanje spola“, otkrio je doktor Kardum.

Da ima istine u mitovima, slažu se i Slavonke koje su s nama podijelile svoja iskustva. „Dok sam bila s prvim djetetom trudna, htjela sam biti plavuša, ali pošto kosa nije primala taj pigment, moj sin ima iza desnog uha bijeli pramen. I mislim da je to onda istina“, uvjerena je majka Grozda Mikulić. Druga pak tvrdi da je njezina svekrva jela grožđe u trudnoći, pa joj je sinu ostao grozd na nozi.

Mitovi su priče koje se prenose s generacije na generaciju. Zanimljiv je podatak i da su istraživanja pokazala da 60 % trudnica pogodi spol svog djeteta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr