Narodno vjerovanje ili "bapske priče" da će trudnice koje imaju žgaravicu roditi dijete s bujnom kosom više nisu mit, nego istina koju je potvrdilo istraživanje osječkog liječnika Darjana Karduma. Proveo je istraživanje o 11 mitova na 350 trudnica.

Galerija Trudnice, ilustracija - 1 Darjan Kardum Trudnice - ilustracija - 2 +2 Trudnice - ilustracija - 3

Iako Evina beba još nije ugledala svjetlo dana, njezina majka prognozirala je da će Toma imati puno kose. Naime, majka joj je rekla da će beba imati dugačku kosu s obzirom na žgaravicu na koju joj se kći žalila u trudnoći. Ona ni sama nije sigurna vjeruje li u to ili ne.

Vezani članci Malena Iva Nevjerojatna priča o junakinji iz Nove Gradiške: Malena Iva operirana je dok je još bila u - majčinom trbuhu Ilustracija (Foto: Getty Images) Smanjena skrb za trudnice: Prije je pratnju na porođaju imalo 62 posto žena, a u vrijeme pandemije 21 posto

Da i u bapskim pričama ima istine, pokazalo je istraživanje osječkog neonatologa Darjana Karduma. On je naime sa svojim timom ispitao oko 350 trudnica o mitovima u trudnoći koji predviđaju spol djeteta. Dobili su, tvrdi, iznenađujuće i zanimljive rezultate. Pa i zanimljiv rezultat koji je Evi majka već otkrila.

„Tu smo dobili statistički značajnu razliku i potvrđeno je jedno istraživanje iz 2006. godine iz jednog američkog časopisa, gdje su i oni također, na svoje iznenađenje, dobili isti podatak. Da žene koje imaju više žgaravice imaju djecu s više kose“, objasnio je doktor Kardum.

U istraživanju je obrađeno 11 mitova o trudnoći. Otkrivalo se utječe li na trudnoću to što trudnica više voli slatko ili slano, nosi li dijete visoko ili nisko, gdje se više udebljala i brojne druge stvari.

„Našli smo da je žene koje su opisivale da su imale sjajniju kosu tijekom trudnoće, da su češće rađale mušku djecu, što je jedan popularan mit i to je jedini bio statistički značajan mit koji smo dokazali vezano za predviđanje spola“, otkrio je doktor Kardum.

Da ima istine u mitovima, slažu se i Slavonke koje su s nama podijelile svoja iskustva. „Dok sam bila s prvim djetetom trudna, htjela sam biti plavuša, ali pošto kosa nije primala taj pigment, moj sin ima iza desnog uha bijeli pramen. I mislim da je to onda istina“, uvjerena je majka Grozda Mikulić. Druga pak tvrdi da je njezina svekrva jela grožđe u trudnoći, pa joj je sinu ostao grozd na nozi.

Mitovi su priče koje se prenose s generacije na generaciju. Zanimljiv je podatak i da su istraživanja pokazala da 60 % trudnica pogodi spol svog djeteta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju