Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Višak kilograma pospješuje astmu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobama koje imaju preveliku tjelesnu masu prijeti 50% veći rizik da će patiti od astme, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika.

Nakon analize rezultata 7 ranije provedenih studija u kojima je sudjelovalo 330000 ispitanika odrasle dobi istraživači iz National Jewish Medical and Research Centera i njihovi kolege s University of Colorado su svoje nalaze objavili u znanstvenom časopisu American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Pročitajte i ovo Ilustracija širi se zaraza Epidemija hara Azijom, tisuće zaraženih dnevno: Za zarazu je dovoljan samo jedan dodir Hrvatski dan šećerne bolesti Treći uzrok smrti Globalna epidemija obilježila svoj dan: "Ako ste stariji od 40 i imate povišen tlak, morate otići liječniku"

Pokazalo se kako statistički na svaku osobu s astmom koja ima normalnu tjelesnu masu (indeks tjelesne mase manji od 25) dolazi 1,5 osoba s astmom koje imaju previše kilograma (indeks tjelesne mase između 25 i 30).

Utvrđeno je i da pretile osobe (čiji je indeks tjelesne mase veći od 30) imaju u odnosu na osobe s normalnom tjelesnom masom dvostruko veće izglede da će patiti od astme.

Indeks tjelesne mase se računa uz pomoć omjera visine izražene u metrima i tjelesne mase u kilogramima.

Znanstvenici nisu utvrdili na koji način prevelika tjelesna masa povećava rizik za astmu.

Već su ranije studije pokazale kako kontrola tjelesne mase pozitivno utječe na kvalitetu života osoba s astmom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene