Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantni podaci

Velika Britanija je europska prijestolnica tuberkuloze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija jedina je država zapadne Europe s porastom oboljelih od tuberkuloze, a u Londonu je postotak te bolesti za gotovo 50 posto veći od 1999.

U 2009. u Britaniji je dijagnosticirano 9.040 slučajeva TB-a, što je najveći postotak u toj zemlji u zadnjih 30 godina, navodi studija. Stanje se najviše zaoštrava u Londonu gdje živi 40 posto svih dijagnosticranih slučajeva, navodi studija.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Ta bolest koju su u doba britanske kraljice Viktorije nazivali 'bijelom kugom' zbog bljedila oboljelih, mogla bi ponovo napasti siromašne četvrti, komentirao je studiju Alimuddin Zumla, stručnjak za TB na University College London.

>> Medicinska sestra oboljela od tuberkuloze bila u dodiru s 90 beba

'Slaba kvaliteta stanovanja, neprimjereno provjetravanje, prenatrpanost, uvjeti kakvi su vladali u viktorijanskoj Britaniji, danas izazivaju veću učestalost TB-a u pojedinim londonskim četvrtima', rekao je Zumla.

Sadašnje stanje u Velikoj Britaniji podsjeća na epidemiju TB-a, visokootpornog na lijekove iz 90-ih godina u američkim zatvorima kada je valjalo uložiti velike novce da se epidemija suzbije. Bolest uglavnom pogađa vioskorizične skupine kao što su migranti, izbjeglice, beskućnici, ovisnici o opijatima, zatvorenici te nositelji virusa HIV, uzročnika AIDS-a.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene