Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čini se da je jedan od najvažnijih razloga zašto je teško prestati pušiti taj što se obično misli da sva dobrobit i rezultati te odluke dolaze daleko u budućnosti. E pa, nije tako! Organizam se od cigareta počne oporavljati odmah nakon zadnje cigarete!


Već za 20 minuta krvni tlak pada i vraća se u normalu.

Vezani članci Pacijent na kisiku u automobilu u Indiji Crni rekord u Indiji: Oboljeli umiru u prepunjenim bolnicama - "Svi su bili na kisiku kad su zalihe nestale, preminuli su" GSS traga za četverogodišnjim djetetom Još nisu našli dječaka (4) koji je nestao u Neretvi, spasioci pretražuju svaki kamen: "I do hrvatske granice pretraživat ćemo obale rijeke"

U roku od 8 sati opadaju razine opasnog i toksičnog ugljičnog-monoksida u krvi za 50 posto. Razina kisika raste do normale. 

48 sati kasnije nikotin u potpunosti nestaje iz organizma, poboljšavaju se osjetila okusa i mirisa. 

U roku od dva tjedna dolazi do povećanja energije, poboljšanja cirkulacije, smanjenja rizika raka pluća te srčanog i moždanog udara. 

U roku od 3 do 9 mjeseci kapacitet pluća poveća se za najmanje deset posto.

Slijedi malo duži rok oporavka.
 
Nakon godinu dana rizik od srčanog udara smanjuje se za 50 posto, a nakon 5 godina rizik od moždanog udara jednak je riziku osoba koje nikad nisu ni pušile. 

Nakon 10 godina isto se događa s rizikom od raka pluća. 

Naposljetku - nakon 15 godina rizik od srčanog udara jednak je riziku kojem su izloženi nepušaći.
 
Pa vi vidite.