Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vanjski bazeni pojačavaju rizik od astme kod djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kupanje u vanjskim kloriranim bazenima vjerojatno povećava izglede kod djece da dobiju astmu, priopćili su u četvrtak belgijski znanstvenici.

I ranije studije već su povezivale klor i astmu, ali novi zaključci objavljeni u European Respiratory Journal dovode u sumnju dosadašnju tezu da su vanjskih bazeni sigurniji od unutarnjih jer se u potonjim klor koji isparava zadržava u zatvorenom prostoru.

Pročitajte i ovo Pučka kuhinja Poražavajuća statistika Sve više građana u riziku od siromaštva: "Da nema pučke kuhinje mnogi ne bi imali što jesti" Ilustracija Redovni remont Nema gužve na zagrebačkim bazenima: Većina njih opet ne radi

"Što više plivate, to je rizik veći", rekao je Alfred Bernard, toksikolog na Katoličkom sveučilištu Louvain u Bruxellesu koji je vodio studiju. "Ono što je novo u ovoj studiji je da smo prvi puta proučavali vanjske bazene".

Astma, od koje širom svijeta boluje više od 300 milijuna ljudi, najčešća je kronična bolest u dječjoj dobi.

Bernard i kolege pokazali su da su vanjski bazeni jednako opasni ili čak opasniji od unutarnjih jer pare ostaju na površini, a djeca imaju naviku dulje ostajati u vanjskim bazenima te imaju više izgleda progutati kloriranu vodu i dulje mogućnost udisati pare štetne za pluća, rekao je Bernard.

"Vidimo da je rizik u vanjskim bazenima jednak ili čak viši od unutarnjih jer djeca obično provode više vremena u vanjskim bazenima koji ujedno sadrže i više klora", dodao je.

Djeca koja su najviše boravila u bazenu - jedan sat tjedno kroz 10 godina - imala su pet puta više izgleda da će dobiti astmu od njihovih vršnjaka koji se nikad nisu kupali u bazenu.
"Što su djeca mlađa to su više izložena riziku jer im više vode ulazi u dišne puteve a njihova se pluća tek razvijaju", dodao je Bernard.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene