Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 7. mjestu po debljini

UZBUNA: Djeca nam po debljini sve više dostižu Amerikance!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lampica za uzbunu se upalila - djeca su nam sve više pretila i na statističkim ljestvicama pretilosti približavaju se Amerikancima!

Doručak je za većinu zaboravljen obrok, a najčešća aktivnost je tipkanje po tastaturi. Tijekom zimskih prazika zagrebačka klizališta puna su djece. Djed Obrad Gavrić na rekreaciju vodi troje unučadi. Raspored im je prepun - nogomet, mažoretkinje, odbojka, strani jezici... No za računalo uvijek imaju vremena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinjavajući podaci Veliki problem s kojim se bori sve više djece u Hrvatskoj Slika nije dostupna Zvono za uzbunu... Bolest današnjice: Čak trećina Hrvata - pretila!

Oni nisu iznimka. Djeca na dan u prosjeku provode tri sata za računalom, a tjelesnom aktivnošću bavi se tek svako treće dijete u dobi od 11 do 15 godina. 'Ne možemo zatvarati oči pred činjenicom da su nam djeca, i to osobito ona mlađa od 11 i 13 godina, zapravo sve deblja', kazala je Marina Kuzman
iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Epidemiju pretilosti dokazalo je i međunarodno istraživanje - hrvatska djeca s 29. mjesta popela su se na neslavno 7. mjesto i težinom se približavaju Amerikancima. Doručak je postao zaboravljen obrok, a voće i povrće sporedne namirnice. Gotovo svako peto dijete jede slatkiše svaki dan, a više od 22 posto nekoliko puta na dan pije slatka gazirana pića.

'Imate mlade koji su gotovo opsjednuti svojim izgledom a s druge strane oni koji bi zbilja trebali nešto poduzeti su inertni i njima treba savjetovanje, pomoć i velika, velika upornost', kaže Kuzman.

>> Dječak (8) od 90 kilograma oduzet roditeljima

Najveću odgovornost svakako imaju roditelji koji i sami sve više zaboravljaju na zdravu prehranu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene