Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Utjecaj prehrane na rak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje znanstvenika sa sveučilišta u Milanu sugerira da prehrana može imati važnu ulogu glede rizika za rak dojke i rak jajnika.

International Journal of Cancer je objavio kako prehrana koja obiluje mesom i mliječnim proizvodima dovodi do smanjenja rizika obolijevanja od raka dojke za približno četvrtinu, dok žene koje često konzumiraju vlakna, voće i povrće imaju za 23% manje izglede da će oboljeti od raka jajnika.

Pročitajte i ovo Manje soli - manji mortalitet - 4 Jedemo pametnije? Znate li da Hrvati u godinu dana pojedu više od 1100 šlepera jednog začina koji može biti opasan? A to je čak i smanjenje u odnosu na neke prošle brojke Dan ružičaste vrpce povorka u centru Zagreba Obilježen dan borbe protiv zloćudne bolesti: "Mislila sam da se to meni ne događa, da je nemoguće"

Već su ranija istraživanja pokazala da konzumacija alkohola povećava rizik za rak dojke, napominju znanstvenici.

Rezultati nove studije su utemeljeni na analizi prehrane 3600 žena oboljelih od raka dojke ili raka jajnika te 3413 zdravih žena iste životne dobi.

Utvrđeno je i da je prehrana s visokom razinom nezasićenih masti povezana s blagim smanjenjem rizika obolijevanja od raka dojke, dok je prehrana koja obiluje škrobom dovodila do povećanja izgleda za razvoj i raka jajnika i raka dojke.

Ranija istraživanja o utjecaju prehrane na rizik obolijevanja od raka su često imala kontradiktorne rezultate.

Stručnjaci najčešće preporučuju ograničenu konzumaciju mesa i zasićenih masti, te češći unos voća, povrća i izvora tzv. dobrih nezasićenih masti, poput ribe i maslinovog ulja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene