Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje znanstvenika sa sveučilišta u Milanu sugerira da prehrana može imati važnu ulogu glede rizika za rak dojke i rak jajnika.


International Journal of Cancer je objavio kako prehrana koja obiluje mesom i mliječnim proizvodima dovodi do smanjenja rizika obolijevanja od raka dojke za približno četvrtinu, dok žene koje često konzumiraju vlakna, voće i povrće imaju za 23% manje izglede da će oboljeti od raka jajnika.

Vezani članci Ilustracija HALMED objavio u koliko je slučajeva u Hrvatskoj utvrđena veza između cjepiva protiv korone i smrti Kupnja Još jedno povlačenje proizvoda s polica: Ako ste kupili ovo voće, bilo bi dobro da ga se čim prije riješite

Već su ranija istraživanja pokazala da konzumacija alkohola povećava rizik za rak dojke, napominju znanstvenici.

Rezultati nove studije su utemeljeni na analizi prehrane 3600 žena oboljelih od raka dojke ili raka jajnika te 3413 zdravih žena iste životne dobi.

Utvrđeno je i da je prehrana s visokom razinom nezasićenih masti povezana s blagim smanjenjem rizika obolijevanja od raka dojke, dok je prehrana koja obiluje škrobom dovodila do povećanja izgleda za razvoj i raka jajnika i raka dojke.

Ranija istraživanja o utjecaju prehrane na rizik obolijevanja od raka su često imala kontradiktorne rezultate.

Stručnjaci najčešće preporučuju ograničenu konzumaciju mesa i zasićenih masti, te češći unos voća, povrća i izvora tzv. dobrih nezasićenih masti, poput ribe i maslinovog ulja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju