Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Alba Lucia, prva osoba na svijetu kojoj su uspješno transplantirane obje ruke, izašla je iz bolnice. Pionirski pothvat transplatacije ruku uspješno je izvela ekipa kirurga iz bolnice La Fe u Valenciji.


Operacija je trajala desetak sati, a 47-godišnja Kolumbijka Alba Lucia, izjavila je nakon operacije da je 'jako sretna i zadovoljna'. 

Vezani članci Operacija, ilustracija Veliki uspjeh splitskog KBC-a: Po prvi put izvedena operacija vađenja zloćudnog tumora iz srca Slika nije dostupna 'Hladnoća mi se spustila niz kralježnicu, shvatio sam, Bože, ovo je stvarno'

Operacija je izvedena 30. studenog. Alba Lucioa ostala je bez obje ruke još prije tridesetak godina u eksploziji u njezinom školskom kemijskom laboratoriju. 

Nove ekstremitete Alba Lucia dobila je od žene koja je stradala u nesreći. 

Ruke donatorice odrezane su kod lakta, stavljene u led i hitno prebačene u bolnicu La Fe. Tamo je spremno čekala Alba s 10 medicinskih stručnjaka, među kojima su bili kirurzi i anesteziolozi. Oni su obje ruke transplatirali u isto vrijeme. 

Kako bi operacija bila uspješna između ostalog bilo je važno da podlaktica donatorice bude potpuno jednake veličine kao Albina. 

Kosti su pričvršćene metalnim pločama i vijcima, a mikroskopska preciznost bila je potreba da bi se povezale arterije, vene i živci. 

Nakon operacije Alba je pogledala svoje ruke i rekla: 'Izgledaju jako lijepo.'

Pedro Cavadas, kirurg koji je bio na čelu tima i sam je zadovoljan rezultatima neobične transplatacije. 

'Sada ima nove ruke. No proći će nekoliko mjeseci prije nego bude mogla nešto osjetiti. Nakon 28 godina bez ruku sada ih ponovno ima koje će joj omogućiti neovisan život.'

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju