Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Upala pluća povezana sa zagađenim zrakom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoka razina ispušnih plinova, čađe ili dima iz tvornica, koji zagađuju okoliš i zrak koji udišemo, u zadnjih nekoliko godina uvelike doprinosi pogoršanju zdravstvenog stanja stanovništva Engleske te dovodi do sve većeg broja oboljelih od upale pluća, koja, u najtežim slučajevima završava smrću velikog broja pacijenata, pokazala su istraživanja britanskih znanstvenika.

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta Birmingham u razdoblju od 1996. do 2004. proučila je rezultate istraživanja provedenih u 352 okruga te ih objavila u stručnom časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, istaknuvši kako postoji čvrsta veza između zagađenosti zraka i plućnih bolesti, posebno upale pluća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od upale pluća Umrla jer su joj presadili pluća kroničnog pušača Slika nije dostupna Preko 70 umrlih dosad Prijeti smrtonosna epidemija upale pluća!

Tijekom proteklih osam godina od upale pluća u spomenutim su dijelovima Engleske umrle ukupno 384,374 osobe, no, znanstvenici su u obzir uzeli različite regije. Najviši postotak smrtnosti zabilježen je u londonskoj četvrti Lewisham, gdje je zabilježen i veći broj slučajeva karcinoma nego u drugim regijama te veći broj oboljelih od KOPB-a i reumatske groznice.

"Najviše smrtnih slučajeva zabilježeno je od posljedica upale pluća, a to u ovome slučaju izravno dovodimo u vezu sa zagađenjem zraka u određenim dijelovima Engleske", ustanovio je profesor George Knox koji je objavio izvješće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene