Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U nedjelju se obilježava Svjetski dan srca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Spoznajte svoj rizik' ovogodišnja je poruka Hrvatskog kardiološkog društva i Međunarodne srčane federacije u povodu Svjetskog dana srca, koji se svake godine obilježava posljednje nedjelje u rujnu.

"Tom porukom želimo ukazati da svatko od nas treba razmisliti i spoznati koje rizične faktore nosi u sebi te što, u dogovoru s liječnikom, treba učiniti kako bi se taj rizik smanjio", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva prof. Davor Miličić.

Pročitajte i ovo Neradne nedjelje - 4 Ljuti zbog Ustavnog suda Vapaj malih obrtnika zbog neradnih nedjelja: "Premijeru, odi u Beč i vidjet ćeš da je sve vezano uz turizam otvoreno" Prazne police u trgovini - 1 Kao u filmu apokalipse Ako vam je ova neradna nedjelja bila problem, pripremite se: "Nije primjereno da se spoje dva neradna dana"

Cilj je obilježavanja Svetskog danas srca upoznavanje javnosti s problemom kardiovaskularnih bolesti, koje svake godine u svijetu odnesu 17,5 milijuna života.

Srčane su bolesti i u Hrvatskoj "ubojica broj jedan", a broj oboljelih je u stalnom porastu, iako liječnici ističu ohrabrujući podatak da je među umrlim sve manje osoba mlađih od 65 godina.

Podaci za prošlu godinu pokazuju da je u Hrvatskoj od srčanih bolesti umrlo 26.506 osoba, ili svaki drugi bolesnik, a te su bolesti ujedno glavni uzročnik radne nesposobnosti i invalidnosti te predstavljaju najbitniju stavku u izdvajanjima za zdravstvo.

Miličić pritom navodi da se kardiovaskularne bolesti mogu spriječiti ali je za njihovu prevenciju potrebna akcija cijelog društva. Naime, čimbenici rizika kao što su povišeni krvni tlak, masnoće i šećer u krvi, pušenje, pretilost, nekretanje i loša prehrana mogu se kontrolirati ili spriječiti.

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu politiku i branitelje i Hrvatsko kardiološko društvo pozivaju stoga građane da na Svjetski dan srca u nedjelju, 28. rujna, dođu na skup na Trg bana Jelačića i porazgovaraju s liječnicima kardiolozima i medicinskim sestrama o čimbenicima svojeg rizika.

Zainteresirani će moći izmjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi, stanje uhranjenosti i sl., a dijelit će se prigodni edukacijski materijali, zdravi mliječni proizvodi itd.

Slične manifestacije održat će se i u drugim većim hrvatskim gradovima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene