Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lakše bebe manje glave

Trudnice koje rade više od 25 sati tjedno rađaju manju djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trudne žene koje rade više do 25 sati tjedno rađaju manje bebe, pokazalo je istraživanje.

Bebe koje su rodile trudnice koje su radile više od 25 sati tjedno, teže do 200 grama manje od prosječne novorođenčadi. Vjerojatnije je i da će žene od kojih profesija zahtjeva da često stoje na nogama, roditi manju novorođenčad. Jedno objašnjenje je da fizički zahtjevniji poslovi mogu reducirati protok krvi u placentu, ograničavajući tako količinu nutrienata i kisika koji ulaze u fetus, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sramota Trudnica izgubila bebu zbog nevjerojatne pogreške liječnika Slika nije dostupna Premještene 154 trudnice Split: U novom rodilištu rođeno prvo novorođenče

Stručnjaci ne znaju zašto ista količina sati rada u uredskom poslu ima sličan efekt. Međutim, smatraju da bi to moglo biti zbog stresa. Iako manja djeca nisu nužno bolesnija, njima prijeti veći rizik problema s disanjem, srčane mane i stanja koja utječu na probavu.

>> Liječnici u šoku: 50 beba rođenih s deformacijama u posljednje dvije godine

Također postoje dokazi da ta djeca imaju više poteškoća u učenju. Istraživači sa Sveučilišnog medicinskog centra u Rotterdamu u Nizozemskoj ispitivanje su vršili na 4.680 trudnica Pitali su ih koliko su sati tjedno radile i jesu li često za radnog vremena bile na nogama.

One koje su radile više od 25 sati tjedno, rodile su djecu koja teže između 148-198 grama manje od prosječnog djeteta. Opseg glave bio je za centimetar manji od prosjeka. Slični su rezultati bili i za djecu čije su majke kao trudnice radile također više od 25 sati tjedno, ali su uz to i često posao obavljale 'na nogama'.

Autori studije objavljene u 'Occupational and Environmental Medicine' rekao je da bi ostali zaposlenici trebali učiniti što je više moguće da trudnicama olakšaju posao. 'Optimiziranje radnog okruženja je važno od vremena kada se povećava broj zaposlenih žena u reproduktivnoj dobi', stoji u studiji.
'Preventivne mjere za trudnice bi trebale biti ukidanje ili smanjivanje rada u smjenama, noćnog rada, stajanja, podizanja težih stvari i buke. Dokazano je da preventivne mjere smanjuju rizik od štetnih rezultata poroda', dodaju u zaključku studije.

'Nije poznato imaju li ovi rezultati većeg broja sati rada utjecaj na daljnji razvoj u dugoročnom smislu', rekla je dr. Jenny Myers sa Sveučilišta u Manchesteru. 'Nismo bili iznenađeni što je glava manja kod trudnica koje često stoje na poslu, ali smo bili ugodno iznenađeni kada smo otkrili da su tek tri posto lakše od prosječnih beba', rekao je profesor Alex Burdorf, glavni autor studije.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene