Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi za Osječane

Sve je više osoba alergičnih na ambroziju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednjih nekoliko godina broj peludi ambrozije u zraku sve se više povećava i raste broj alergičnih osoba i djece na taj korov, koji je najrasprostranjeniji u istočnoj Hrvatskoj, posebice u okolici Osijeka.

Prema podatcima Kliničkog bolničkog centra Osijek evidentirano je oko 6.500 djece i odraslih građana oboljelih od alergijskih bolesti, a među njima je velik broj onih koji su alergični na ambroziju. Zdenka Šušić, stručna suradnica u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije kaže kako do 30 zrnaca peludi ambrozije u kubičnom metru nije škodljivo za zdravlje ljudi, no broj tih zrnaca u kolovozu i rujnu prosječno je i deset puta veći.

U Osijeku je primjerice prošle godine (27. kolovoza) bilo čak 1610 zrnaca peludi ambrozije što je najveći broj unazad deset godina od kako se mjeri pelud ambrozije u zraku, kaže Šušić, a ove godine najveći broj zrnaca izmjeren je 5. kolovoza kada je bilo 1.132 zrnca peludi u kubičnom metru. Najveći godišnji prosjek je inače od 360 do 400 zrnaca, izuzev 2006. godine kada je izmjereno 987 zrnaca peludi.

Problem je, ističe Šušić, što se ambrozija 'kreće' i više od 300 kilometara te što jedna stabljika može 'proizvesti' i do osam milijuna zrnaca, a kao što pelud s našeg prostora odlazi i do 300 kilometara udaljenosti, isto tako s velike udaljenosti dolazi i do nas. Istaknula je da imaju dobru suradnju sa susjednim državama, te da osječki Zavod za javno zdravstvo educira stručne osobe iz Srbije i BIH-a vezano za problematiku ambrozije. Podsjeća i kako je najefikasnija mjera zaštite od tog opasnog alergenog korova čupanje stabljika i to prije cvjetanja, te paljenje.

U Hrvatskoj ima 17 mjernih postaja za pelud ambrozije, od toga u Osječko-baranjskoj županiji četiri (Osijek, Našice, Beli Manastir i Đakovo). Grad Osijek već nekoliko godina provodi niz mjera i akcija uništavanja ambrozije, te se pozivaju građani da na svom zemljištu uništavaju taj korov, a predviđene su i novčane kazne te su nadležne službe posljednjih tjedana ispisale 62 prijave protiv osoba na čijem je zemljištu pronađena ambrozija.

U Osijeku je danas izmjereno 182 zrnca peludi ambrozije, ali velik broj građana i dalje ima izražene probleme poput kašljanja, kihanja, upalu očiju, pa i težih oblika bolesti. U Osijeku više nije neobično vidjeti građane, pa čak i djecu kako se kreću gradom s povezom preko nosa i ustiju. (Hina)

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Slika nije dostupna Iznimno visoka koncentracija Ambrozija krenula u alergijski 'pohod'

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene