Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suplementi cinka mogu smanjiti infekcije kod starijih osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novo istraživanje američkih istraživača sugerira da dnevni unos suplemenata cinka može smanjiti infekkcije kod starijih osoba.

Randomizirana, dvostruko slijepa, placebo kontrolirana studija provedena na University School of Medicine i University of Michigan, sugerira da suplementacija cinkom može smanjiti incidenciju infekcija, te također poboljšati ukupni status antioksidansa kod starije populacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napomene za starije osobe Upozorenje: Ne izlazite na hladnoću! Slika nije dostupna Kod osoba starije dobi Veza depresije i dobrog i lošeg kolesterola

U istraživanju je sudjelovalo 50 zdravih dobrovoljaca, oba spola, dobi između 55 i 87 godina, koji su nasumice podijeljeni u 2 grupe. Jedna grupa je svaki dan primala cink u obliku cink-glukonata koji osigurava 45 g elementarnog cinka, a druga placebo, kroz period od 12 mjeseci.

Na početku studije utvrđeno je da su starije osobe općenito imale značajno nižu razinu cinka i višu razinu oksidativnog stresa nego mlađe osobe.

Nakon godinu dana trajanja studije, među osobama iz skupine koja je dobivala suplemente cinka zabilježen je značajno manji broj infekcija u odnosu na placebo skupinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene