Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U posljednjih 40 godina smrtnost žena prije navršene 60. godine života u svijetu smanjena je za 34 posto, a muškaraca za 19 posto, navodi se u opsežnoj studiji objavljenoj u časopisu The Lancet, koja je, međutim, ukazala na oštar porast u nejednakosti mortaliteta odraslih po zemljama i po spolu.


Stopa prijevremene smrtnosti odraslih tako pokazuje da 15-godišnjakinja u Zambiji, zemlji s najgorom stopom za žene, ima 16 puta manje izgleda doživjeti 60. rođendan nego njezina vršnjakinja na Cipru, zemlji koja je po tom kriteriju vodeća u svijetu. Odnosno, samo 40 posto današnjih djevojčica u Zambiji doživjet će 60. rođendan. Studija znanstvenika sa sveučilišta u Washingtonu i Seattleu obuhvatila je podatke iz 187 zemalja svijeta koristeći se podacima iz vladinih registara rođenih i umrlih i ostalih podataka.

Vezani članci Transport čovjeka sa simptomima koronavirusa u Pretoriji, ilustracija Na jednom kontinentu smrtnost od COVID-a dramatično porasla: "Ovo postaje zabrinjavajuće za sve nas" Koronavirus u Velikoj Britaniji, ilustracija Prvo mjesto na listi smrtnosti od COVID-19 opet drži jedna europska zemlja, među najgorih 20 je i Hrvatska

Nakon Cipra najmanju stopu mortaliteta za žene imaju Južna Koreja, Japan, Grčka, Italija i Španjolska. Kod muškaraca vodeći je Island, pa slijede Švedska, Malta, Nizozemska i Švicarska. Na dnu liste je Svazilend. Razlike između dva spola tijekom istraživanog razdoblja porasle su u svijetu za 27 posto, na štetu muškaraca. Globalno, trend je da se stopa mortaliteta smanjuje, ali dvije regije odskaču od toga pravila. Prva je subsaharska Afrika u kojoj je smrtnost danas veća nego što je, primjerice, u Švedskoj bilo sredinom 18. stoljeća, kada nije bilo antibiotika koji su spašavali živote, pokazala je studija. Glavni je uzrok tome epidemija HIV-a.

Druga su bivše zemlje SSSR-a, u kojem je mortalitet odraslih porastao nakon raspada te državne zajednice. Sjedinjene Države, u kojoj je 60 posto stanovnika pretilo, bile su 1990. godine na 34. mjestu po smrtnosti žena i 41. po smrtnosti muškaraca. Danas, 20 godina poslije, SAD je na 49. mjestu za žene, odnosno na 45. za muškarce. Po tome su Sjedinjene Države iza, primjerice, Albanije.

Različiti su čimbenici koji utječu na razlike u stopi smrtnosti prema zemljama, a među njima su pušenje, povišen krvni tlak te pretilost u zemljama u razvoju, te također epidemija AIDS-a. Ova opsežna studija financirana je sredstvima Zaklade Billa i Melinda Gates. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju