Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvo u svijetu cjepivo protiv raka grlića maternice, zvano Gardasil, od danas je u prodaji u Australiji. Cjepivo štiti žene od četiri tipa humanog papilloma virusa (HPV) koje izaziva 70 posto slučajeva raka grlića maternice, a preporučuje se djevojkama i ženama u dobi do 12 do 26 godina.


U kliničkim ispitivanjima, koja su obuhvatila više od 20.000 uglavnom seksualno aktivnih žena diljem svijeta, Gardasil je bio 100 posto djelotvoran u spriječavanju razvijanja raka grlića maternice i 99 posto aktivan u spriječavanju dva tipa genitalnog herpesa. 

Vezani članci Skladištenje Pfizerovog cjepiva, ilustracija Stiže novi kontingent: Europa dogovorila nabavu još 50 milijuna doza Pfizerovog cjepiva Mirjana i njezina djeca Kad se čitav život okrene u trenu: "Stajala sam iznad tog bunara i mislila kako je najbolje da me nema... Tada me nazvao brat. Spasio me"

Tvorac Gardasila, Ian Frazer, kazao je kako se nada da će se Gardasil primjenjivati diljem svijeta u programu cijepljenja do 2008. 

"Nadam se da rak grlića maternice više neće ubijati mlade žene nigdje u svijetu te će, kao što je slučaj s vodenim kozicama, postojati još samo u povijesnim knjigama", rekao je Frazer. 

Još u lipnju Gardasil je odobrila i Američka uprava za hranu i lijekove (FDA). 

Rak grlića maternice godišnje ubija 290.000 žena u svijetu i nakon raka dojke drugi je po učestalosti među ženama u svijetu, objavio je u lipnju proizvođač Gardasila Merck & Co.