Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dodatkom 48 grama otpornog škroba svakodnevnoj prehrani (tijekom doručka i ručka) smanjuje se količinu unesenih kalorija kasnije tijekom dana za čak 10posto, ali i inzulinski odgovor nakona jela, tvrdi novo britansko istraživanje provedeno na Sveučilištu Surrey u Londonu.


Otporni škrob, međudjelujući s procesima fermentacije u crijevima, smanjuje osjećaj gladi tijekom više sati, ostvarujući dugoročni učinak i predstavljajući idealnu metodu u postizanju i regulaciji optimalne tjelesne mase

Vezani članci Smokve - 3 Slatko voće s ne tako slatkim cijenama: Mnogi ove godine smokve mogu samo gledati Instagramuša Instagramuša pokušala uslikati obrok, pa ostala i bez hrane i bez slike

Škrob se dijeli u tri skupine: brzo probavljivi (unutar 20 minuta nakon konzumacije), sporo probavljivi (između 20 i 120 minuta) i otporni / neprobavljivi (uopće se ne probavlja, nego fermentacijom u debelom crijevu poprima svojstva prebiotika). Izvori otpornog škroba su kuhani, ohlađeni krumpir, tjestenina, riža, leguminoze i kukuruz.