Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pušenje 'topi' mišiće, a ne masno tkivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvriježeno je mišljenje - pušenje smanjuje apetit i pomaže pri smanjenju tjelesne težine, no australski su znanstvenici ustvrdili da nije riječ o smanjenju nakupljenih masnih naslaga, nego mišićnog tkiva.

Osoba će izgledati mršavije i vaga će pokazivati manje kilograma, no takav način gubitka tjelesne težine štetan je za zdravstveno stanje pojedinca, objasnila je farmakologinja Margaret Morris s australskog sveučilišta New South Wales.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čili papričice zaustavljaju rast masnog tkiva? Slika nije dostupna Masno tkivo šteti borbi protiv raka

Ona dodaje kako će većina masnih naslaga, kojih smo se željeli 'riješiti', zadržati te će se i dalje nakupljati, posebno oko srca pušača, njegovih pluća i jetre.

Prof. Morris je istraživanje, zajedno sa suradnicima provela na grupi laboratorijskih miševa. Pokus je trajao 7 tjedana. Polovica miševa bila je izložena dimu cigareta, odnosno ekvivalentu od četiri dnevno popušene cigarete tijekom šest dana u tjednu, a ostatak je bio smješten u kavezima koji se nisu izlagali dimu cigareta.

Nakon 7 tjedana ustvrđeno je da su miševi izloženi duhanskom dimu izgubili oko četvrtinu svoje tjelesne mase, no količina masnog tkiva kod njih je ostala jednaka onoj kakvu su imali prije izlaganja dimu.

Prof. Morris rezultate istraživanja objavila je u stručnom časopisu American Journal of Physiology.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene