Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čili papričice zaustavljaju rast masnog tkiva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati laboratorijskih istraživanja sugeriraju da bi kapsaicin, tvar koja je odgovorna za ljut okus čili paprika, mogao inhibirati rast adipocita (stanica masnog tkiva).

Istraživači su pre-adipocite (3T3-L1) miša izložili dozama od 0 do 250 mikromola otopine kapsaicina te ih inkubirali 24, 48 te 72 sata nakon čega su uočili da je kapsaicin, ovisno o dozi i vremenu izlaganja stanica, inhibirao rast adipocita.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jako opasno Opasan trend zavladao među djecom, završavaju u jakim bolovima! Jedan učenik pao je u nesvijest, stručnjaci poručuju: "Nemojte to nikako raditi" Ilustracija - 2 JEDAN OD KLJUČEVA ZDRAVLJA Trovanje hranom - kako ga spriječiti: Mislite da vas riža ne može ubiti? Promislite dvaput

Istraživači smatraju da je kapsaicin inhibirao ekspresiju proteina PPARy, za koji je utvrđeno da regulira funkciju nekoliko gena uključenih u stvaranje masnih stanica te nastanak masnog tkiva. 

Njihovi rezultati pokazali su da kapsaicin uspiješno spriječava adipogenezu (nastanak masnog tkiva) iz pre-adipocita i adipocita.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene