Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manjak kalija

Previše gaziranih pića može izazvati tešku mišićnu slabost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudi koji dnevno popiju nekoliko litara gaziranih pića mogli bi imati ozbiljnih problema s mišićima, pa čak i sa srcem, zbog smanjene razine kalcija u krvi, upozorili su liječnici.

Promjena razine kalija može znatno promijeniti rad kardiovaskularnog sustava, otkrili su znanstvenici u stručnom časopisu International Journal of Clinical Practice. Kronično pomanjkanje kalija koje uzrokuje prekomjerno pijenje cole i ostalih gaziranih pića može dovesti do poremećaja srčanog ritma, tvrde znanstvenici sa sveučilišta Ioannina u Grčkoj. Nedostatak kalija izaziva mišićnu slabost, grčeve, lupanje srca i mučninu.

Pročitajte i ovo Coca-cola i Romerquelle voda Do završetka istrage Oglasila se Coca-Cola Hrvatska: "Ako imate ove proizvode, javite nam se" Hitni prijem bolnice Rebro Sve više slučajeva Četvrti slučaj u Hrvatskoj! Ostojić: "Pacijent je klinički dobro. U obradi je, ali postoji sumnja na trovanje"

Studija je obuhvatila pacijente koji su pili između dvije i devet litara gaziranih pića na dan, a među njima su bile i dvije hospitalizirane trudnice. Jedna od njih, koja je pila tri litre cole na dan, žalila se na umor, gubitak apetita i povraćanje, dok je druga, koja je deset mjeseci prije hospitalizacije pila sedam litara cole na dan, patila od mišićne slabosti.

Obje su se potpuno oporavile kada su prestale piti colu i kada su dobile kalij, pokazala je studija. Studija je pokazala da pomanjkanje kalija može uzrokovati konzumacija triju najčešćih sastojka gaziranih pića: glukoze, fruktoze i kofeina. Komentirajući objavljeni članak, američki znanstvenik Clifford Packer istaknuo je da bi se colu moralo dodati na popis supstanci koje mogu izazvati pomanjkanje kalija. Usput, pomanjkanje kalija može izazvati i prekomjerno (8 do 10 litara na dan) ispijanje vode, praćeno pojačanim mokrenjem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene