Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanja su došla do novih činjenica o terminu komzumiranja lijekova. Navode razloge zašto piti određeni lijek u određeno vrijeme.


Koje je najbolje doba dana za uzimanje lijekova? Neovisno o tome da li se radi o običnoj žgaravici ili bolesti srca krivo doba dana konzumiranja lijekova može dovesti do neučinkovitosti, prenosi Daily Mail.

Vezani članci Lijekovi i nuspojave - 1 Ma tko čita te ''papire'' uz lijekove? Znate li što je farmakogenetika i kako nam personalizirana medicina može pomoći EUROPOL - zapljena \'\'koronalijekova\'\' i dopinga Uhićeno više od 540 ljudi, među njima i hrvatski državljani: Prodavali ''korona lijekove'' i doping, zaplijenjena roba vrijedna 63 milijuna eura

Milijuni ljudi svakodnevno piju lijekove i veliki postotak to radi u krivo vrijeme, smatraju stručnjaci. Navodimo neke od savjeta vrijednih vašeg zdravlja.

Osteoporoza: Zadatak lijekova protiv osteoporeze je da spriječe gubitak koštane mase, a riječ je o bisfosfonatima koji se teško apsorbiraju. Uzrok tome je slabo otapanje u uljima i mastima što dovodi do pravila da se lijek uzima ujutro na tašte. Doručak je potrebno odgoditi za sat vremena kako bi apsorbcija lijeka bila valjana.

Visoki krvni tlak: Istraživanjem se došlo do zaključka da je najbolje noću uzimati tablete protiv visokog krvnog tlaka, time se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Liječnici upozoravaju da osobe koje su uzimale tablete ujutro ne smiju naglo s tim prestati i promijeniti termin kako ne bi izazvali hipotenziju, nenormalno nizak tlak.

Kolesterol: Danas se preporučuje uzimanje lijekova protiv visokog kolesterola navečer prije spavanja umjesto ujutro. Novo istraživanje je došlo do zaključka da će u takvim situacijama doći do manje srčanih napada i boljeg funkcioniranaj krvnih žila zbog činjenice koja govori da se većina kolesterola proizvodi noću. 

Srce: Tri puta je veća vjerojatnost da se srčani i moždani udari dogode ujutro nego u bilo koje drugo doba dana. Razlog tome su električni impulsi koji su najsporiji od 6h ujutro do podneva te je upravo zbog toga lijekove potrebno konzumirati odmah nakon buđenja.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju