Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogreška dovodi do neučinkovitosti

Zašto piti lijekove u određeno vrijeme?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanja su došla do novih činjenica o terminu komzumiranja lijekova. Navode razloge zašto piti određeni lijek u određeno vrijeme.

Koje je najbolje doba dana za uzimanje lijekova? Neovisno o tome da li se radi o običnoj žgaravici ili bolesti srca krivo doba dana konzumiranja lijekova može dovesti do neučinkovitosti, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada \'\'Sve za tvoje srce\'\' Procjena kardiovaskularnog rizika ''Sve za tvoje srce'': Besplatno mjerenje kolesterola, krvnog tlaka, edukacija o oživljavanju uslijed gušenja

Milijuni ljudi svakodnevno piju lijekove i veliki postotak to radi u krivo vrijeme, smatraju stručnjaci. Navodimo neke od savjeta vrijednih vašeg zdravlja.

Osteoporoza: Zadatak lijekova protiv osteoporeze je da spriječe gubitak koštane mase, a riječ je o bisfosfonatima koji se teško apsorbiraju. Uzrok tome je slabo otapanje u uljima i mastima što dovodi do pravila da se lijek uzima ujutro na tašte. Doručak je potrebno odgoditi za sat vremena kako bi apsorbcija lijeka bila valjana.

Visoki krvni tlak: Istraživanjem se došlo do zaključka da je najbolje noću uzimati tablete protiv visokog krvnog tlaka, time se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Liječnici upozoravaju da osobe koje su uzimale tablete ujutro ne smiju naglo s tim prestati i promijeniti termin kako ne bi izazvali hipotenziju, nenormalno nizak tlak.

Kolesterol: Danas se preporučuje uzimanje lijekova protiv visokog kolesterola navečer prije spavanja umjesto ujutro. Novo istraživanje je došlo do zaključka da će u takvim situacijama doći do manje srčanih napada i boljeg funkcioniranaj krvnih žila zbog činjenice koja govori da se većina kolesterola proizvodi noću. 

Srce: Tri puta je veća vjerojatnost da se srčani i moždani udari dogode ujutro nego u bilo koje drugo doba dana. Razlog tome su električni impulsi koji su najsporiji od 6h ujutro do podneva te je upravo zbog toga lijekove potrebno konzumirati odmah nakon buđenja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene