Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanja su došla do novih činjenica o terminu komzumiranja lijekova. Navode razloge zašto piti određeni lijek u određeno vrijeme.


Koje je najbolje doba dana za uzimanje lijekova? Neovisno o tome da li se radi o običnoj žgaravici ili bolesti srca krivo doba dana konzumiranja lijekova može dovesti do neučinkovitosti, prenosi Daily Mail.

Vezani članci Dug bolnice prema veledrogerijama - 1 Dug prema veledrogerijama svaki je mjesec 200 milijuna kuna veći, nezadovoljstvo raste: "Očekujemo puno više" Hrvati piju sve više lijekova - 4 Stručnjaci upozoravaju: Pandemija koronavirusa Hrvatskoj bi mogla donijeti i mnogo dugotrajnije posljedice od onih vidljivih golim okom

Milijuni ljudi svakodnevno piju lijekove i veliki postotak to radi u krivo vrijeme, smatraju stručnjaci. Navodimo neke od savjeta vrijednih vašeg zdravlja.

Osteoporoza: Zadatak lijekova protiv osteoporeze je da spriječe gubitak koštane mase, a riječ je o bisfosfonatima koji se teško apsorbiraju. Uzrok tome je slabo otapanje u uljima i mastima što dovodi do pravila da se lijek uzima ujutro na tašte. Doručak je potrebno odgoditi za sat vremena kako bi apsorbcija lijeka bila valjana.

Visoki krvni tlak: Istraživanjem se došlo do zaključka da je najbolje noću uzimati tablete protiv visokog krvnog tlaka, time se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Liječnici upozoravaju da osobe koje su uzimale tablete ujutro ne smiju naglo s tim prestati i promijeniti termin kako ne bi izazvali hipotenziju, nenormalno nizak tlak.

Kolesterol: Danas se preporučuje uzimanje lijekova protiv visokog kolesterola navečer prije spavanja umjesto ujutro. Novo istraživanje je došlo do zaključka da će u takvim situacijama doći do manje srčanih napada i boljeg funkcioniranaj krvnih žila zbog činjenice koja govori da se većina kolesterola proizvodi noću. 

Srce: Tri puta je veća vjerojatnost da se srčani i moždani udari dogode ujutro nego u bilo koje drugo doba dana. Razlog tome su električni impulsi koji su najsporiji od 6h ujutro do podneva te je upravo zbog toga lijekove potrebno konzumirati odmah nakon buđenja.