Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Topiva vlakna poput pektina iz jabuke mogu smanjiti upalna stanja povezana s debljinom i ojačati imunološki sustav, tvrdi nova studija.


U studiji, miševi su hranjeni prehranom siromašnom mastima te su dobivali ili topiva (pektin) ili netopiva (celuloza) vlakna kroz period od 6 tjedana, pišu Vitamini.hr. Nakon toga, miševima je injektiran endotoksin koji je inducirao bolest. Već dva sata nakon injekcije, miševi koji su dobivali pektin bili su boljeg zdravstvenog stanja te su se oporavili znatno brže u usporedi s drugom skupinom. Autori studije ističu da pektin potiče proizvodnju anti upalnih proteina te posljedično jača imunološki sustav.
 

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Prvi američki epidemiolog savjetuje: "Cijepiti se trebaju i oni koji su preboljeli koronu" Krunoslav Capak Capak objasnio moraju li oni koji su preboljeli koronu i dalje nositi maske: ''Tako će biti i nakon cijepljenja''