Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko desetaka hrvatskih ovisnika u Srbiji je ugradilo, kod nas ilegalne, antiheroinske čipove u tijelo. Liječnici tvrde klasične terapije su sigurnije i djelotvornije, dok su ovisnici pak oduševljeni novim oblikom liječenja.


30-godišnja ovisnica prije dvije je godine u Beogradu u tijelo ugradila tabletu Revia. Kaže tako se odvikla, jer s implantatom u sebi, ako i uzme drogu, ne osjeća ugodu. 'Znaš da ne možeš ništa drugo staviti u sebe, samo zato uzmeš tu zaštitu', kaže bivša ovisnica.

Vezani članci Pali dileri iz Novog Zagreba - 1 Pao dilerski dvojac iz Novog Zagreba: Policija u stanovima pronašla gotovo 13 kilograma marihuane, kokain, MDMA tablete... Zadarska policija pronašla heroin u kombiju Pao diler u Zadru: Policijski pas u kombiju nanjušio heroin vrijedan gotovo četvrt milijuna kuna

Lijek je u Hrvatskoj odobren u obliku oralne tablete, ali takvo liječenje ovisnik svaki dan može prekinuti. 'Jednostavno ispljune, stavi pod jezik, povrati tabletu i dakle oslobodi si mozak da bi se počastio jednom linijom heroina. Kad se to međutim ugradi pod kožu, a može trajati, 3, 6 mjeseci, godinu dana, on zna da se to ne isplati jer mu je mozak permanentno i kontinuirano blokiran kroz duže vrijeme', objašnjava dr. Sakoman.

Čipovi ni u Hrvatskoj ni u EU nisu provjereni ni registrirani. U Srbiji su pak takve procedure nepotrebne i za par stotina eura nekoliko klinika ugrađuje tablete.

Druga, 28-godišnja ovisnica je nakon 4 mjeseca zbog trudnoće izvadila tabletu. I odmah uzela heroin. Sad će ponovno u Beograd na ugrađivanje. No tableta samo pomaže volji, a pred nagonom je slaba. 'Bilo je slučajeva ljudi koji su sami otvarali kožu i vadili van tabletu, jer su imali toliku žudnju', dodaje Sakoman.

Onoj manje odlučnoj većini, psihijatri još uvijek preporučuju klasično liječenje Subuteksom. Smanjuje i žudnju za drogom i blokira njezino djelovanje, prošao je i kliničke studije, a sve će platiti HZZO.