Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nov, bizaran način liječenja

Ovisnicima ugrađuju čip koji blokira djelovanje heroina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko desetaka hrvatskih ovisnika u Srbiji je ugradilo, kod nas ilegalne, antiheroinske čipove u tijelo. Liječnici tvrde klasične terapije su sigurnije i djelotvornije, dok su ovisnici pak oduševljeni novim oblikom liječenja.

30-godišnja ovisnica prije dvije je godine u Beogradu u tijelo ugradila tabletu Revia. Kaže tako se odvikla, jer s implantatom u sebi, ako i uzme drogu, ne osjeća ugodu. 'Znaš da ne možeš ništa drugo staviti u sebe, samo zato uzmeš tu zaštitu', kaže bivša ovisnica.

Pročitajte i ovo Droga Promet drogama Policija uhitila solinske dilere: U kući pronašli LSD, MDMA, kokain, heroin... Ilustracija Na vrata mu došla policija Podravac (71) na internetu naručio tablete: "Nisam znao da je droga, od njih sam mogao raditi teške poslove u šumi"

Lijek je u Hrvatskoj odobren u obliku oralne tablete, ali takvo liječenje ovisnik svaki dan može prekinuti. 'Jednostavno ispljune, stavi pod jezik, povrati tabletu i dakle oslobodi si mozak da bi se počastio jednom linijom heroina. Kad se to međutim ugradi pod kožu, a može trajati, 3, 6 mjeseci, godinu dana, on zna da se to ne isplati jer mu je mozak permanentno i kontinuirano blokiran kroz duže vrijeme', objašnjava dr. Sakoman.

Čipovi ni u Hrvatskoj ni u EU nisu provjereni ni registrirani. U Srbiji su pak takve procedure nepotrebne i za par stotina eura nekoliko klinika ugrađuje tablete.

Druga, 28-godišnja ovisnica je nakon 4 mjeseca zbog trudnoće izvadila tabletu. I odmah uzela heroin. Sad će ponovno u Beograd na ugrađivanje. No tableta samo pomaže volji, a pred nagonom je slaba. 'Bilo je slučajeva ljudi koji su sami otvarali kožu i vadili van tabletu, jer su imali toliku žudnju', dodaje Sakoman.

Onoj manje odlučnoj većini, psihijatri još uvijek preporučuju klasično liječenje Subuteksom. Smanjuje i žudnju za drogom i blokira njezino djelovanje, prošao je i kliničke studije, a sve će platiti HZZO.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene