Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kao da ljeto nije dovoljno vruće za sve nas, no probajte zamisliti obitelj koja boluje od rijetkog poremećaja zbog kojeg se ne mogu oznojiti i na suncu im konstantno prijeti hipertermija.


Virginija Higgins iz Hazelwooda u SAD-u i njezin četverogodišnji sin Zane boluju od ektodermalne displazije, rijetkog poremećaja koji onemogućava znojenje i oslobađanje topline iz tijela. No to nije sve, jer simptomi tog poremećaja su i gubitak kose i noktiju.

Vezani članci Osvježenje od vrućine, ilustracija Upaljen je meteoalarm za neke dijelove Hrvatske: U dolini Neretve živa na termometru prešla je 40, a u okolici Knina 41 stupanj Helena Glibotić Kresina - 2 U jednom dijelu zemlje za nedjelju je upaljen crveni meteoalarm: Liječnica savjetuje kako preživjeti putovanje po nesnosnim vrućinama

'Moramo planirati naše aktivnosti izvan kuće te biti više svjesni vrućina i što nam one mogu napraviti', ističe Virginija, a prenosi Fox. Kako bi prebrodili nesnosne ljetne vrućine, Virginija i njezin sin moraju ljeti izvan kuće nositi jakne ispunjene ledom, prijenosne ventilatore i puno vode uz sebe.

Isto tako, ljeti u kući moraju klimu podesiti na temperaturu od 22 stupnja, jer malenom Zaneu hipertermija prijeti već na 23 stupnja Celzija. Prilikom izlaska na sunce nose mokre majice te tako repliciraju efekt znojenja.

Ektodermalna displazija je bolest koja se javlja jednom u svakih 5.000 rođenja u prosjeku u SAD-u, tvrde stručnjaci.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.