Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U njemačkim staračkim domovima oboljeli od demencije i Alzheimerove bolesti pamte stare, ali i skladaju nove stihove.


Poetry Slam ili natjecanje u slobodnom pjesništvu odnosno recitiranje vlastitih stihova od strane takozvanih 'običnih ljudi', u svijetu postoji već više od dvadeset godina. Zadnjih godina sve je popularnije i u Njemačkoj i to posebno u staračkim domovima i školama. Seminare i radionice na ovu temu organizira i vodi poznati njemački pjesnik Wolf Hogekamp.

Vezani članci Hladnoća, ilustracija (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Hladnoća može posebno štetiti jednoj skupini stanovništva, doznajte kako se zaštititi Nika Antolos (Foto: Instagram) Poslije života u Rusiji naša pjevačica vratila se u Hrvatsku, piše poeziju i uživa s kćeri

Iako je mnoge od njih već odavno izdalo pamćenje, sposobnost koncentracije i normalnog razmišljanja, petnaestak starijih muškaraca i žena sjede u krugu, pjevaju, plješću i glasno recitiraju na jednom od seminara u staračkom domu u Berlinu. Pjesme i poezija su jedino što se u svakome trenutku mogu bez problema sjetiti, javlja Deutsche Welle. 'To nije ništa čudno. Sve što se rimuje, lakše i dugo se pamti. Razlog je u tome da rima zahtijeva aktivnost sasvim drugog dijela mozga od onog kojeg koristimo za svakodnevni govor', kaže Hogekamp, koji dodaje da je riječ tek o probnom projektu.

On namjerava povezati različite generacije i to tako da projekte istovremeno provodi u staračkim domovima i školama. 'I sami učitelji su jako zainteresirani. Pitaju na koji način mogu svoje učenike oduševiti za Poetry Slam', kaže Hogekamp.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju