Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt u iznosu od 29 milijuna kuna

Odlična vijest: Država planira graditi centre za starije osobe, uveli bi se neki moderniji modeli rada

Umirovljenik, ilustracija
Umirovljenik, ilustracija Foto: Getty Images
Država planira izgraditi osam centara za starije osobe koji bi pružali široku paletu usluga kako bi stariji mogli ostvariti svoje potrebe u sredinama u kojima žive, a objava javnog poziva za jedinice lokalne i područne samouprave predviđena je do kraja godine.

Priprema poziva za izgradnju i opremanje centara za starije osobe u završnoj je fazi, a prema anketnom istraživanju interes za izgradnju su iskazale gotovo sve županije, doznaje Hina u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Trošak izgradnje osam centara 29 milijuna kuna

Podaci o dostupnosti socijalnih usluga u Hrvatskoj pokazuju da su u svim županijama razvijene socijalne usluge za starije osobe, no njihov kapacitet nije dostatan ni regionalno ravnomjerno razvijen, stoga će se izgradnjom centara za starije osigurati dodatni kapaciteti za 800 korisnika i dvostruko veći kapaciteti izvaninstitucionalnih usluga, ističu u Ministarstvu.

Riječ je o jednom od ciljeva iz Nacionalnog plana razvoja socijalnih usluga 2021. - 2027., čija je realizacija predviđena u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti.

Prema Akcijskom planu razvoja socijalnih usluga 2021. - 2024., ukupan procijenjeni trošak izgradnje osam centara iznosi 29 milijuna kuna.

Broj centara za starije može biti i veći od planiranih osam, pa će se razmotriti mogućnost povećanja financijskih sredstava u slučaju velikog interesa na javni poziv, dodaju u Ministarstvu.

Razvojem izvaninstitucionalnih usluga, koje će se pružati u domu korisnika i kod pružatelja usluge, prevenirat će se institucionalizacija i smanjiti broj ulazaka starijih osoba u institucije, a smještaj će se osiguravati za korisnike kojima je neophodna intenzivna i dugotrajna skrb.

Također, u centrima za starije osobe pružala bi se integrirana skrb, što znači da bi se osigurala i zdravstvena skrb na primarnoj razini.

Prepoznajući važnost razvoja sveobuhvatne skrbi za osobe oboljele od demencije, pozivom će se dodatno poticati smještaj osobama kojima je zbog Alzheimerove bolesti ili drugih demencija potrebna pomoć i nadzor druge osobe, a skrb im se ne može osigurati u njihovu domu.

PGŽ planira izgraditi centar "Prsten" na području Klane

Primorsko-goranska županija (PGŽ) planira putem javnog poziva financirati izgradnju centra za starije osobe "Prsten" u partnerstvu sa šest jedinica lokalne samouprave - gradom Kastvom i općinama Čavle, Jelenje, Viškovo, Klana i Matulji.

Poseban naglasak bit će na izvaninstitucionalnoj skrbi i implementaciji modernih koncepata rada, poput sustava kvalitete E-Qalin, dizajna usluga i socijalnih inovacija.

Dodatna prednost projekta je povezivanje PGŽ-a i šest jedinica lokalne samouprave, čime će se stvoriti sinergijski učinak za efikasnu realizaciju tako logistički zahtjevnog projekta, ističe PGŽ.

Centar se planira izgraditi na području općine Klana, na prostoru nekadašnje vojarne.

Lokacija je izabrana jer omogućava dodatno sufinanciranje projekta prijavom na natječaje koji su usmjereni na brownfield investicije, poput mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja. Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija razmotrit će mogućnost prijave

Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka ističe da Osijek, Osječko-baranjska županija i partneri razmatraju mogućnosti prijave nakon analize troškova uz uvjet dugoročne financijske održivosti.

Pročitajte i ovo Infografika OBJAVLJEN DATUM ISPLATE Važna vijest za dio umirovljenika: Stiže novčana pomoć koja će im barem malo pomoći pred Božić

U Osijeku živi oko 29.000 umirovljenika o kojima Grad vodi brigu i omogućava im aktivno starenje, uključivanje u društveni život, samostalno življenje, financijsku pomoć, podizanje kvalitete života i zdravstvene zaštite.

U prostorima Grada i udruga otvoreni su dnevni boravci, gdje starije osobe mogu provoditi vrijeme, družiti se, organizirati edukacije i druge aktivnosti, dodaje se.

Splitsko-dalmatinska županija će razmotriti mogućnost prijave na poziv za izgradnju centara za starije osobe kada ga resorno ministarstvo objavi, ovisno o financijskim mogućnostima i drugim važnim okolnostima.

Prvenstveno se tu misli na suradnju gradova i općina u osiguranju prostora ili zemljišta za izgradnju centra.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opasna avantura Dva umirovljenika preživjela na moru 10 dana bez vode, hrane i goriva: "To nisu valovi, nego planine"

Centar bi značajno podigao kvalitetu života starijih osoba, poglavito u ruralnim sredinama i na otocima, pružajući im raznovrsne socijalne usluge, kažu u županiji. 

Početak izgradnje centara u 2024. 

Ministarstvo navodi kako se aktivnosti na izgradnji centara odvijaju sukladno planiranoj dinamici, tako da je početak izgradnje previđen 2024. godine, a završetak bi bio u lipnju 2026. godine.

Jedinice lokalne samouprave bit će prijavitelji na javni poziv, a županije partneri, prema sjedištu prijavitelja.

Izgradnja i opremanja centara počet će datumom potpisa ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene