Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konzumiranje nekoliko oraha dnevno nakon obroka moglo bi pomoći organizmu da se smanji šteta koju arterijama nanosi pretjerano masna hrana, izvijestili su španjolski znanstvenici. Vjeruje se da su orašidi bogati sastojcima koji smanjuju ovapnjenje arterija te ih čine fleksibilnima.


Znanstvenici iz Bolnice Clinico u Barceloni preporučili su dnevno unošenje u organizam oko 28 grama oraha. Rezultate istraživanja objavili su u stručnom časopisu Journal of the American College of Cardiology, iznijevši još jedan zanimljiv podatak prema kojemu orasi imaju veći učinak na zdravlje pojedinca od maslinova ulja.

Vezani članci Slika nije dostupna Maslinovo ulje sprječava moždani udar Slika nije dostupna VIDEO: Hrvatska nudi maslinovo ulje sa zlatom!

U istraživanju znanstvenika iz Barcelone sudjelovala su 24
dobrovoljca. Polovina ih je imala normalnu razinu kolesterola u krvi, a kod druge polovine razina kolesterola bila je umjereno povišena.

Svakom ispitaniku dnevno su posluživana dva obroka koja su se sastojala od veće količine punomasnog sira i masnije vrste salame. Uz jedan od obroka ispitanici su dobivali pet žlica maslinovog ulja, a uz drugi obrok osam oraha.

Istraživanje je pokazalo da su i maslinovo ulje i orasi pridonijeli smanjenju iznenadne štetne pojave upale arterija koja se javlja nakon obroka bogatog zasićenim masnoćama. Znanstvenici su prije ustanovili da je to uzrok početka ovapnjenja arterija, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Ustanovljeno je da su, za razliku od maslinovog ulja koje je utjecalo na smanjenje razine kolesterola u krvi, orasi utjecali i na održanje elastičnosti krvnih žila, što je važno jer samo se elastične arterije mogu 'proširiti' kada je organizmu potreban pojačan dotok krvi. 

Orasi sadrže aminokiselinu arginin, koja stimulira obnovu i rast stanica, a organizam je koristi za proizvodnju dušične kiseline, kemijskog spoja potrebnog da bi krvne žile bile elastičnije.


Orasi, smatraju španjolski znanstvenici, također sadrže antioksidanse i alfa-linolensku kiselinu (ALA) - omega3 masne kiseline. Znanstvenik koji je vodio istraživanje, dr. Emilio Ros izjavio je kako s kolegama radi na istraživanju o tomu može li ALA iz oraha pomoći pacijentima sa srčanom aritmijom. 

Istodobno je upozorio kako je vrlo važno istaknuti da dobra
strana konzumiranja oraha ne znači da ljudi mogu svakodnevno jesti ogromne količine masne hrane te posljedice 'poništiti' s nekoliko oraha nakon takvog obroka. 

'Orasi pomažu, ali samo ako je svakodnevna prehrana uravnotežena', istaknuo je dr. Ros.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju