Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švicarska farmaceutska tvrtka Novartis Vaccines & Diagnostics predstavila je novo cjepivo protiv gripe Fluad, koje pokazuje značajno bolju učinkovitost kod osoba starije životne dobi, posebno onih s kroničnim oboljenjima.


Prema riječima Ivane Stojčević, direktorice Pharmagenta, distributera Novartisa u Hrvatskoj, cjepivo sadrži pročišćene antigene virusa gripe, uz dodatak adjuvansa MF59, koji poboljšava imunološki odgovor.

Vezani članci Drive-in cijepljenje u Virovitici Što s onima koji čekaju drugu dozu ako prestane stizati AstraZeneca: "U tom slučaju cijela je država u banani" Ministar zdravstva, Vili Beroš Hrvatska prešla milijun utrošenih doza: Vili Beroš cijepit će građane Zagreba na Velesajmu

Učinkovitost konvencionalnog cjepiva, bez adjuvansa, kod zdravih osoba u dobi od 18 do 65 godina je 70 do 90 posto, a kod starijih osoba, zbog slabljenja imunološkog sustava, efikasnost je smanjena na svega 17 do 53 posto.

Dodavanjem adjuvansa MF59 konvencionalnom cjepivu povećava se stvaranje zaštitnih protutijela koja štite čak i protiv sojeva koji se razlikuju od onih uključenih u cjepivo, pojasnila je Stojčević.

Dr. Ilija Kuzman iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević
izvijestio je kako je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ove godine osigurao više od 700.000 doza cjepiva, od čega oko 100.000 adjuvantiranog cjepiva Fluad.

U Hrvatskoj su uz Fluad u opticaju cjepiva Vaxigrip proizvođača Sanofi Pasteur, te Solvayev Influvac, a cijepljenje bi trebalo započeti 20. studenog, rekao je Kuzman ističući kako se dolazak virusa gripe očekuje početkom iduće godine.

Cijepljenje je besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike, a svi ostali koji se žele cijepiti Fluadom morat će u ljekarnama izdvojiti od 80 do 100 kuna.