Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi vitamin?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Epikatehin, flavanol iz kakaa, čaja i vina, ima toliko izražen povoljan utjecaj na zdravlje da bi se trebao uvrstiti u vitamine, smatra dr. Hollenburg s Harvarda.

Svoj stav temelji na proučavanju uzroka smrti stanovnika otoka Kuna (nalazi se preko puta Paname) koji tjedno popiju do 40 šalica kakaa i imaju 10 % manji rizik od moždanog i srčanog udara, karcinoma i dijabetesa.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Povoljan učinak flavanola kakaa se pripisuje povećanju stvaranja oksida dušika kojeg stanice endotela krvnih žila shvaćaju kao signal za relaksaciju, pa dolazi do poboljšanja protoka krvi. Međutim, epikatehin ipak ne možemo nazvati vitaminom jer definicija vitamina kaže da se radi o tvarima koje su esencijalne za normalno funkcioniranje, metabolizam, regulaciju i rast stanica.

Katehini očito pogoduju zdravlju, ali nisu esencijalni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene