Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nova tehnika liječenja začepljenih arterija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući da se pojavila sumnja u sigurnost i učinkovitost stenta, cjevčice koja se ugrađuje radi otčepljivanja srčanih arterija, skupina njemačkih liječnika preporučila je novu tehniku.

U studiji koja će biti objavljena u ovotjednom izdanju časopisa New England Journal of Medicine, njemački su liječnici rekli da se stentovi, cjevčice koje drže arterije otvorenim, moraju odbaciti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čak i starci Znanstvenici u čudu: Ovi ljudi imaju najzdravija srca na svijetu, evo i zašto Slika nije dostupna Zbogom brojnim teškim operacijama EPOHALNO OTKRIĆE U MEDICINI Proizvedene prve sintetičke žile koje rastu s tkivom pacijenta

Umjesto toga oni preporučuju izravno premazivanje unutarnje stijenke arterije lijekom paclitaxelom uz pomoć iste vrste balona koji se koriste za otčepljivanje arterija.

To bi mogao biti obećavajući pristup, ocijenio je Edoardo Camenzid iz ženevske sveučilišne bolnice u uvodniku časopisa.

Tehnika je već isprobana i napuštena devedesetih godina, no s boljim načinom nanošenja lijeka na stijenke arterije "možda možemo ostvariti napredak na tom polju vraćajući se u prošlost", rekao je Camenzind.

Skupina liječnika koju je vodio Bruno Scheller sa sveučilišne klinike Saarlanda rekao je da bi nanošenje premaza paclitaxela moglo biti učinkovitije od stenta koji ispušta lijek jer se ovaj ravnomjernije distribuira po stijenci arterije kada se koristi balon. 

Usto, balonom bi se mogla izbjeći iritacija koju može uzrokovati stent jer stalno pritišće stijenku arterije.

Učinkovitost stenta počela se ispitivati nakon studija koje su
pokazale da stentovi koji otpuštaju lijek mogu povećati mogućnost pojave ugrušaka nekoliko mjeseci nakon ugradnje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene