Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sprava slična sušilu za kosu mogla bi u skoroj budućnosti imati široku primjenu i biti vrlo djelotvorna u uništenju jajašaca što ih u kosi, najčešće dječjoj, ostavljaju uši.


Rezultati istraživanja skupine znanstvenika s američkog Sveučilišta Utah objavljeni su u zadnjem broju stručnog časopisa "Pediatrics".

Vezani članci Marko Grubnić (Foto: Instagram) Nitko ne zna uživati kao Grubnić: U Disneylandu se vratio u djetinjstvo pa postao slavni miš Us/Mi (Foto: PR) Umirat ćete od straha, a ponekad i od smijeha! Otkačena horor-drama-komedija o kojoj će se još dugo pričati

U objavljenom se tekstu objašnjava da sprava koja ispuhuje zrak djeluje na način da djelotvornim procesom isušivanja uništava jajašca i uši u kosi. Znanstveni je pomak, objasnili su stručnjaci, što se u ovome slučaju ne trebaju koristiti nikakva kemijska sredstva.

Patent je dokazano učinkovit, a njegovi kreatori nadaju se da bi se na tržištu mogao naći za oko dvije godine.

Pojava ušiju vrlo je česta među školskom djecom. Roditeljima se preporučuje korištenje posebnih vrsta šampona, no liječnici s vremenom zamjećuju sve veću rezistentnost na spomenuta kemijska sredstva, zbog čega se njihova djelotvornost smanjuje.

Jedan od izumitelja sprave nazvane "LouseBuster" (u slobodnom prijevodu Gnjidolovac) dr. Dale Clayton objasnio je da ona radi na principu ispuhivanja suhog zraka, koji isušuje i na taj način uništava jajašca i gnjide, no tomu nikako ne pogoduje topli zrak. 

Istodobno je upozorio roditelje da ne pokušavaju primijeniti ovaj način kod kuće koristeći obično sušilo za kosu, jer bi to moglo biti kontraproduktivno.

"Ova sprava podsjeća na sušilo koje ispuhuje hladan, a ne vrući zrak, no zahtijeva dvostruko snažnije strujanje zraka. Nakon isušivanja LouseBusterom treba se upotrijebiti gusti češalj", objasnio je dr. Clayton.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju