Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrde nevladine organizacije

Više od 60 zemalja tražilo WTO: "Ukinite patent za cjepiva, zaštitnu opremu, testove..."

Testiranje na koronavirus - 2
Testiranje na koronavirus - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Šezdesetak zemlja traži od Svjetske trgovinske organizacije (WTO) šire ukidanje patenata - ne samo za cjepiva nego i za medicinske alate za borbu protiv pandemije covida-19, navele su nevladine organizacije u subotu.

Prema Liječnicima bez granica (MSF) i nevladinoj organizaciji Knowledge Ecology International (KEI), više od 60 zemalja predalo je Svjetskoj trgovinskog organizaciji (WTO) revidirani tekst svog prijedloga o odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv covida-19 i druge medicinske alate.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Slika nije dostupna GODIŠNJICA CIJEPLJENJA Ogromne gužve na Velesajmu, danas cijepe duže: Čak 80 posto ljudi došlo po booster

KEI je objavio revidirani tekst u kojem se traži široko i dugotrajno odricanje od patenata. WTO nije mogao potvrditi vjerodostojnost dokumenta, ali je zapadni diplomat upoznat s raspravama o tom pitanju rekao da je tekst autentičan i da je podijeljen svim članicama WTO-a.

Prema tom tekstu, odricanje bi trebalo osim cjepiva obuhvatiti njegu, dijagnostiku, medicinske uređaje i zaštitnu opremu, kao i materijale za njihovu proizvodnju.

U tekstu se navodi da bi odricanje od patenata trebalo biti na snazi "najmanje tri godine" od dana stupanja na snagu, nakon čega bi Opće vijeće WTO-a odlučilo o mogućem produženju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene